– Ofte når vi kommer på hjemmebesøk, er det svært røykfullt i huset. Brukeren røyker, og flere ganger i uken finner vi askebeger hvor fire-fem sigaretter ligger påtent, men urørt i askebegeret. Dette fører til stor røykutvikling, skriver de ansatte i en bekymringsmelding.
De legger til at tobakksrøyken fører til sterkt ubehag for de ansatte.
– Sterk røyklukt setter seg i hår og klar, som vi bærer med oss resten av arbeidsdagen. I tillegg tar vi med oss røyklukten videre til neste bruker, som også kan oppleve røyklukten som sjenerende, skriver de.
– Fra tid til annen kan røyking i hjemmene være et problem for noen av de ansatte i hjemmebaserte tjenester, sier Rostad Hansen til Moss Avis.
Hun legger til at dette handler om et evig dilemma: På den ene siden har de ansatte krav på et røykfritt arbeidsmiljø. På den andre siden har folk lov til å røyke i sine egne hjem.
– Som regel klarer vi å ordne slike saker i minnelighet. Når vi får klager av denne typen, tar vi opp problemet med den aktuelle brukeren, sier virksomhetsleder Bente Rostad Hansen.
En løsning kan være være å blir enige om at brukeren skal åpne vinduet og lufte godt før de ansatte fra hjemmetjenestene kommer, sier Rostad Hansen. En annen mulighet er at brukeren røyker i et annet rom enn der de ansatte skal oppholde seg. En tredje er å tilby brukeren å få tjenestene sine et annet sted enn i hjemmet.