En omfattende handlingsplan for å kartlegge det kjemiske arbeidsmiljøet i olje- og gassindustrien er oversendt myndighetene. Handlingsplanen er blitt til i et samarbeid mellom flere arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.
Prosjektet, kalt Kjemisk arbeidsmiljø i olje- og gassindustrien, skal gi et helhetlig bilde av den nåværende og tidligere eksponeringssituasjon. Målet er å beskrive og tette igjen kunnskapshull og bidra til at næringen blir bedre til å håndtere risiko forbundet med kjemikalier i arbeidsmiljøet.
– Det overordnede målet er at ingen skal bli syke av å arbeide i olje- og gassindustrien. Derfor er det svært viktig at vi hele tiden blir bedre til å håndtere det kjemiske arbeidsmiljøet i næringen, sier Knut Thorvaldsen, direktør for HMS og Drift i OLF.
Prosjektet har sitt utspring i Petroleumstilsynets Pilotprosjekt – kjemisk arbeidsmiljø offshore, som ble ferdigstilt 1. juni 2007. I et møte med arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen påtok OLF seg ansvaret for å framskaffe en tiltaksplan for oppfølging av rapportens konklusjoner om manglende kunnskap om nåværende kjemikalieeksponering.
En styringsgruppe bestående av arbeidsgiverorganisasjonene OLF, Norges Rederiforbund og Norsk Industri og arbeidstakerorganisasjonene LO, Lederne og SAFE er blitt enige om handlingsplanen. Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet har deltatt som observatører. I tillegg til styringsgruppen vil det bli etablert en faggruppe, som skal kvalitetssikre de ulike prosjektene i handlingsplanen.