Forsøk med tiltaket Jobbmesterende oppfølging har ført til at flere personer med en psykisk lidelse kommer eller blir i jobb. NAV utvider tilbudet, og i 2008 vil tiltaket tilbys i totalt sju fylker.
- Vår erfaring er at mange med psykiske lidelser ikke får den hjelpen de trenger når de har behov for det, og derfor lettere faller ut av arbeidslivet. Behandlere har heller ikke alltid tilstrekkelig fokus på å få pasienter til å stå i jobb. I forsøket med jobbmestrende oppfølging får psykisk syke hjelp til å mestre symptomene, hverdagen og jobben, sier Erik Oftedal, direktør for arbeid og aktivitet i NAV.
Forsøksordning i Oslo og Østfold
Jobbmestrende oppfølging er prøvd ut som en forsøksordning i Oslo og Østfold. Oslo har hatt et tilbud for schizofrene og andre med alvorlige psykiske lidelser, mens Østfold har satset på personer med angst og depresjoner. Ved utgangen av 2007 hadde 134 personer i de to fylkene fått oppfølging og hjelp til å mestre jobben.
"
Også alvorlig psykisk syke i jobb
- Forsøket i Oslo viser at også alvorlig psykisk syke kan jobbe med litt oppfølging og tilrettelegging. Det er ofte ikke så mye som skal til for å få det til å fungere. Ansatte og ledere i bedrifter som har hatt deltakere i forsøket har fått økt kunnskap om psykiatri, og redskaper til å håndtere psykisk sykdom. Det er med på å åpne arbeidslivet for psykisk syke, sier Oftedal.
NAV utvider tilbudet
Ytterligere 700 personer med lettere psykiske lidelser får muligheten til å benytte seg av jobbmestrende oppfølging når tilbudet etableres i Oslo, Akershus, Sør-Trøndelag, Hordaland, Troms og Møre og Romsdal, i tillegg til Østfold. Tilbudet gjelder både for personer i ordinært arbeid, og for deltakere i arbeidsrettede tiltak.- Vi har startet arbeidet med å etablere dette tilbudet for personer med lettere psykiske lidelser i flere fylker. Nå vil neste skritt være å vurdere om vi også skal utvide tilbudet til personer med alvorlige psykiske lidelser, primært schizofreni, til flere fylker, sier Oftedal.Sintef har evaluert forsøkene i Oslo og Østfold, og evalueringen viser at jobbmestrende oppfølging* Gir et tilbud som har manglet, og deltakerne har god nytte av tiltaket. * Har stort fokus på den enkeltes arbeidsfunksjon. * Kan hjelpe mange som tidligere har gitt opp. * Gir tett oppfølging og behandling fra psykologer og fagpersoner. * Bidrar til spredning av kompetanse om psykisk helse også blant arbeidsgivere. * Østfold: Er effektivt - hver deltaker har 8,5 konsultasjoner i gjennomsnitt.(NAV)