Norske arbeidstakere sier nå at de vil jobbe til de er 64 år. Det er en økning på ett år siden i fjor høst. Viljen til å jobbe lenger øker mest hos de eldste og de yngste arbeidstakerne, går det fram av en spørreundersøkelse som Synovate har gjort for Senter for seniorpolitikk (SSP).
- Det er ingen tvil om at vårens AFP-debatt og debatten om ny Folketrygd har ført til en kraftig bevisstgjøring av norske arbeidstakere, sier direktør Åsmund Lunde i SSP. I gjennomsnitt svarer norske arbeidstakere at de kan tenke seg å gå av med pensjon når de er 64 år. Høsten 2007 svarte arbeidstakerne at de kunne tenke seg å jobbe til de ble 63 år, og høsten 2006 til de var 62.
Arbeidstakere som er over 60 år sier nå at de ønsker å jobbe til de er 66 år.
Yngre vil jobbe lenger
52 prosent av alle arbeidstakere svarer nå at de kan tenke seg å jobbe selv etter at de har rett til pensjon, mot 45 prosent i november 2007. Hele 73 prosent av arbeidstakerne over 60 år svarer at de kan tenke seg dette. Den største økningen ser vi imidlertid blant de under 30 år, der 69 prosent nå sier at de kan tenke seg å fortsette i arbeid etter at de får rett til pensjon. Dette er hele 25 prosent mer enn i november 2007.
VinnVinn
SSP lanserer i dag kampanjen VinnVinn for å få seniorene til å stå lenger i jobb. Blant virkemidlene er blant annet et nytt, webbasert verktøy som er skreddersydd for arbeidsgivere, arbeidstakere og tillitsvalgte. SSP lanserer også et nytt og mer positivt ladet seniorpolitikkspråk.
Livet er mer enn golf
- Tallene fra undersøkelsen viser at vi jobber i medvind. Det er sjelden vi ser så store holdningsendringer i løpet av en såpass kort periode. AFP-debatten har helt klart bidratt til en bevisstgjøring. Livet er mer enn å spille golf. Stadig flere arbeidsgivere ser dessuten seniorene som viktige ressurspersoner - og seniorene opplever dermed at det er meningsfullt å jobbe litt lenger, sier Lunde.Nye tall fra NAV viser at Norge vil ha 120 000 færre arbeidstakere i 2030 enn vi har i dag.
Eldregruppen øker
Samtidig øker aldersgruppen 62 - 67 år fra 220 000 i dag til 330 000 i 2030.- Det er bare de arbeidsgiverne som tar seniorpolitikk på alvor som vil få nok arbeidskraft i fremtiden, sier Lunde.(Senter for seniorpolitikk)