Samtalene vi fører over skrivebordene, der vi deler personlige historier med kollegene, har stor betydning for vår arbeidsglede. Men hvor går grensen for private samtaler på jobben?
- Å nei, jeg har bare hatt en så dårlig start på dagen. Først sa mannen min bla, bla, bla, og så var ungene helt umulige, osv. Småpraten fortsetter over skrivebordet, i kantinen og i korridorene, selv om kollegene etter hvert begynner å lukke ørene for den. Og nettopp den slags småprat på jobben hører inn under fy-kategorien, hvis du ønsker å oppnå en sunn balanse mellom arbeidsliv og privatliv i samtalene med kollegene, skriver det danske nettstedet erhvervsbladet.dk.
Lag regler for småprat
- Det er nesten alltid noen medarbeidere som småkakler så mye at kollegene blir irritert over det - og begynner å lukke ørene. På flere arbeidsplasser lager kollegene faktisk regler for å holde den slags på et minimum - og setter ord på at det er ok å si fra om den slags småprat, sier den danske
"
kommunikasjonstreneren Vibeke Arensbak. Men hun peker samtidig på at personlige samtaler om annet enn arbeidets innhold er særdeles viktige for arbeidsgleden.
Knytter bånd mellom kollegene
De er nemlig med på å knytte bånd mellom kollegene og sette ord på hvem kollegaen er - og hvordan vedkommende reagerer i forskjellige situasjoner. Og ifølge Arensbak er det svært viktig å skjelne mellom småprat og samtalene om de store og små gledene i livet.
Viktig å få lov til å småprate
- Vi opplever alle livskriser som sykdom og skilsmisse, på samme måte som vi opplever gleder i form av bryllup, barnedåp og datteren som får ønskejobben. Og det er viktig at det er lov å snakke om den slags på arbeidsplassen. Men historien om at ektemannen har vært dum om morgenen, er nok en del mindre interessant for kollegene, sier Vibeke Arensbak.
Burde ikke være tabu
Også arbeidspsykologen Charlotte Skeel peker på at det frigir energi og knytter kolleger sammen, det at vi deler private opplevelser og personlige erfaringer. Det hjelper oss til å forså hverandre i forskjellige situasjoner - også på arbeidsplassen.- Det burde jo ikke være tabu - vi lever i en verden der mange familier har fått forskjellige problemer tett på seg, det være seg sykdom, ulykker eller annet, sier Skeel, som tilføyer at vi som oftest vil bli møtt med forståelse på arbeidsplassen når vi våger å overskride tabuene. Samtidig er hun heller ikke i tvil om at det kan finnes arbeidsplasser der for eksempel en kvinnes åpenhet om en tøff skilsmisse kan være til hinder for forfremmelse ved neste korsvei.- Det finnes naturligvis arbeidsplasser der alt handler om å lykkes. Dette kan gjøre det vanskelig for folk å være åpne om sine egne feil og mangler. Men det er viktig å holde dialogen i gang. Og får du sparken eller opplever andre ubehageligheter på grunn av din åpenhet, så er dette kanskje ikke den rette arbeidsplassen for deg, sier Charlotte Skeel.
Lodd alltid stemningen først
Før du deler altfor mange private detaljer med de øvrige ansatte på din arbeidsplass, råder de to ekspertene deg til å stikke en finger i jorden for å fornemme stemningen og kulturen der. Der er nemlig stor forskjell på hva og hvor mye du kan tillate deg å dele med kollegene, uten at du går over streken og blir for privat.(erhvervsbladet.dk)