Men blir du værende og ikke trives, tar du en sjanse med dine egen helse. Det mener den svenske psykologen Mats Liljegren i en avhandling ved Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering. Dette fremkommer i tidsskriftet Arbetsliv.
– Jeg ville vite hva som gjør at folk føler seg bra eller dårlig i forbindelse med forandringer, sier han.
Følte seg bedre etter jobbskifte
Liljegrens avhandling bygger på intervjuer med ca. 1000 ansatte ved Arbetsmarknadsverket, en organisasjon der mange forandringer er blitt gjennomført på kort tid.
Undersøkelsen viser at dem som åpent misliker omstillingene føler seg dårligere og er oftere utbrent. De som skiftet jobb eller arbeidsoppgaver følte seg bedre, selv om de ikke likte forandringene.
– De som byttet jobb forbedret helsen mer enn dem som ble igjen, konstaterer Mats Liljegren.
Urettferdighet gnager
Han har også sett på hvordan opplevelsen av urettferdighet påvirket de ansattes helse. Her viste det seg å være en meget sterk sammenheng.
– Mennesker som føler seg dårlig behandlet føler seg også mye dårligere. Men det er først de siste fem-seks året det er forsket på sammenhengen mellom rettferdighet og helse, sier han.
Bevegelse og helse
Prosjektet er nå avsluttet, men forskerne ved Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering vil gå videre og undersøke hvordan resultatene kan brukes i arbeidslivet.
– Vi vil se nærmere på bevegelse som en helsefremmer, samt på hvordan samspillet mellom individets og organisasjonens ansvar for helsen, sier Mats Liljegren.