– Dette er en enkel måte for mennesker å fungere bedre både privat og på jobben, sier pedagogen Susanne Wolmesjö ved Bosön idrettshøyskole.
Wolmesjö kom første gang i kontakt med hjernegymmen for 12 år siden og er i dag en av dem som utdanner instruktører i Sverige. Hun har brukt metoden både i rehabilitering ved rygginstituttet og forebyggende på ulike arbeidsplasser, melder nettstedet www.suntliv.nu.
Utviklet for lærevansker
Hjernetrimmen ble utviklet av Paul Denison i USA på 1960-tallet. Han oppdaget 26 bevegelser som stimulerer ulike områder i hjernen.
– Bruksområdet var i starten barn med lærevansker, men etter hvert ble det tydelig at også voksne kan bruke bevegelsene for å øke sin prestasjonsevne og minske stress, sier Wolmesjö.
En kropp i ubalanse kan ikke tenke
For å forstå hva hjernegym handler om, må vi forstå hvordan stress og fysiske smerter påvirker våre kognitive evner. Wolmesjö mener 80-90 prosent av et menneskes energi går til å holde kroppen oppreist og igang. Resten, altså 10-20 prosent, er de ressurser vi normalt sett har til rådighet for mental virksomhet.
Jo bedre du ivaretar pust, kosthold, muskler og så videre, jo større mental kapasitet. Havner kroppen i ubalanse, påvirkes våre mentale evner. Kroppen går i forsvar, vi holder pusten eller spenner oss ubevisst.
Wolmesjös erfaring er at mange som er stresset opplever at de ikke kan tenke skikkelig. De er fullt opptatt med å holde kroppen i gang og har derfor ikke så mye ressurser til å tenke.
– Ting som vanligvis er selvfølgelige å håndtere, som arbeidsoppgavene, blir plutselig uoverstigelige.
Trener koplinger i hjernen
Paul Denison tok utgangspunkt i at hvis vi kan hjelpe hjernen å forstå at kroppen ikke er stresset, kan den også være mer fokusert på tankevirksomhet. Noen minutter er nok.
De 26 bevegelsene er enkle. De handler om tøyninger og diagonale bevegelser. Bevegelsene påvirker blant annet aktiviteten i hjernebarken, som tar seg av koplingen mellom venstre og høyre hjernehalvdel.
– For å fungere optimalt tankemessig, trenger begge halvdelene å samspille med hverandre.
Mange vet ikke hvor stor effekt treningen kan ha på hjernen. Men om du er oppmerksom, er det veldig lett å kjenne hvordan bevegelsene påvirker også tankevirksomheten, mener Susanne Wolmesjö.
– Det holder med å bevege seg i noen minutter for å kjenne den mentale effekten. Jeg skulle ønsker at alle bevilget seg noen minutter hver time. Det skulle gi optimal virkning.
Trim selv!
Her viser Susanne Wolmesjö bevegelser som aktiverer begge hjernehalvdeler, senker stressnivået og gir deg bedre konsentrasjon og muskelkontroll: