Mange som arbeider offshore, har 1 uke på og 2 uker av. Leif Sande tar nå til orde for at mange arbeidsgivere på land bør prøve en liknende jobbrotasjon.
Sande er forbundsleder i fagforeningen Industri Energi og viser blant annet til Mongstad, som innførte 6-skiftordning allerede tidlig på 1970-tallet. I dag er det ganske vanlig med 6-skiftordning, dette tilsvarer 2-4 skiftordningen som kom 25 år senere.
I den senere tid har stadig flere tatt til orde for å prøve med offshorerotasjon på land, og da i form av 1 uke på og 2 uker av, noe som gir like mange timer som 2-4 og 6-skift.
Sande mener det kan finnes mange innvendninger mot en slik ordning, men det finnes også gode argumenter for. Han tror tiden er inne for å få industrien med på forsøksordninger på steder der de ansatte selv ønsker å prøve en slik ordning.
En av ulempene med flere av dagens skiftplaner er at skift ofte kommer brått etter hverandre, for at arbeidstakeren skal få lengre friperioder. Med en 1 på 2 av-ordning, vil arbeidstakeren maksimalt måtte jobbe 7 dager i strekk for å få 14 dager langfri. Ulempen er at selvsagt at arbeidsdagen blir lengre.
Ett usikkerhetsmoment er at vi ikke kjenner langtidsvirkningene av en slik arbeidstidsordning. Men hvis korttidsvirkningene er positive, er det ingen grunn til å tro at langtidsvirkningene er negative, mener Sande, som oppfordrer flere til å sett igang et slikt prøveprosjekt.