Risikoen for at en person blir uføretrygdet før fylte 26 år er tre ganger så høy hvis barnet vokser opp med uføretrygdede foreldre, sier forskningssjef ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, Petter Kristensen, til avisen Klassekampen.
Unge gutter med uføretrygdede foreldre har 3 prosent sjanse for å bli uføretrygdet, mot 0,9 prosent sjanse for gutter med foreldre som ikke er uføretrygdede. For jenter er tilsvarende tall 2,6 prosent og 0,9 prosent. I dag lever mer enn 330 000 mennesker på uføretrygd i Norge.
Neppe arv
- En tolkning på at uføretrygd går i arv, kan være at visse sjeldne sykdommer arves, men dette spiller nok en liten rolle, fordi halvparten av unge uføretrygdede er uføre på grunn av psykiske lidelser. Det dreier seg nok mer om roller man lærer, og barn av uføretrygdede foreldre lærer seg rollen. Slik kan man si at sosial arv følger slektene, sier Kristensen.
Uførhet smitter
Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning mener uføretrygd smitter, blant annet fordi man får kunnskaper om at slike ordninger finnes.
Dette sitter dypt og kan ikke røskes opp i over natten slik politikerne ofte sier de skal gjøre når veksten i antall uføretrygdede er oppe til debatt, sier han.
Videregående skole et skille
Doktorgradstipendiat Hans Magne Gravseth, også ved Stami, arbeider med å se nærmere på ulike forklaringer på hvorfor noen unge med uføretrygdede foreldre også selv blir uføretrygdet mens andre ikke blir det.
- Et visst minimum av utdanning ser ut til å motvirke uføretrygd når barn vokser opp med uføretrygdede foreldre, og det går et nokså skarpt skille mellom de som fullfører videregående skole og de som ikke gjør det, sier Gravseth til Klassekampen.
Hva det er med utdanning som kan motvirke utføre kan han bare synse om, men stipendiaten antar at det at man klarer å fullføre et visst minimum av utdanning sier noe om personlige egenskaper.