Hvorfor blir noe syke i et arbeidsmiljø, mens andre ikke blir det? En forklaring er at genene har betydning for hvordan vi reagerer på de kjemiske stoffene rundt oss. Stami inviterer til seminar for å belyse spørsmålet.
Genetisk sett er vi mennesker temmelig like. Arvemassen skiller seg fra hverandre med omtrent en tusendel. Det er sagt at variasjonen i hele menneskehetens arvemasse er mindre enn i én tilfeldig valgt sjimpansestamme.
Likevel har den lille forskjellen betydning for hvordan vi reagerer på miljøet rundt oss og i hvilken grad vi rammes av ulike sykdommer.
Det pågår nå et arbeid der variasjonene i menneskets DNA kartlegges. Det vil gi oss en ny forståelse av samspillet mellom miljøeksponering og individets genetiske disposisjon.
På sikt vil denne forskningen gi oss ny innsikt i årsakene til vanlige sykdommer som allergi, kreft, hjerte- /kar sykdommer og diabetes. I tillegg vil kunnskapen hjelpe oss til å identifisere risikopersoner og å sette inn tiltak for å beskytte disse.
Statens arbeidsmiljøinstitutt er selvfølgelig svært opptatt av denne forskningen. Den 17. januar 2008 arrangerer Stami et frokostseminar med genetikk og kjemisk helsefare som tema.