Regjeringen skviser de svakeste fra attføringsbedriftene. Dette er konsekvensene av årets bevilgninger, mener arbeidsgiverforeningen for vekstbedrifter.
– Regjeringen kutter bevilgningene til attføringsbedriftene med mer enn tre prosent. Det er en uforståelig nedprioritering av en regjering som sier den vil satse for å få flere i arbeid, sier direktør Dag Sandvik i ASVL, arbeidsgiverforeningen for vekstbedrifter.
Mer enn 10 000 mennesker jobber i dag i Vekstbedriftene. De har ulike funksjonshemminger og trenger varig tilrettelagt arbeid.
ASVL frykter at kuttene vil gå ut over de svakeste på arbeidsmarkedet og har sammen med Attføringsbedriftene i NHO bedt om et møte med statsminister Jens Stoltenberg.
Krever effektivisering blant marginaliserte
Selv om prisstigningen i år er beregnet til 4,2 prosent, har regjeringen varslet at Vekstbedriftene bare skal få dekket 1 prosent.
– Nedskjæringene betyr at vi må øke produktiviteten i bedriftene med minst ti prosent. Andre bedrifter kan oppnå dette med mekanisering, automatisering og out-sourcing. Men dette er helt uaktuelle virkemidler i bedrifter som skal lage varige arbeidsplasser for mennesker med store behov for hjelp og tilrettelegging, sier Dag Sandvik i ASVL.
Han frykter en utvikling der de svakeste blir skviset ut av jobbene.
– Konsekvensen av kuttene kan bli at vi bare kan tilby arbeid til mennesker som fungerer bedre enn de gruppene vi har i dag. Det ligger i sakens natur at hvis de økonomiske forholdene blir endret, må også kravene til produktivitet hos arbeidstakerne endres, sier Dag Sandvik i ASVL.
Han mener det må være i strid med regjeringens uttalelser om at flere yrkeshemmede skal ut i arbeid og at ingen skal miste sine arbeidsplasser.
Vil ta av ikke-eksisterende overskudd
Statssekretær Laila Gustavsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier til Dagbladet at attførings- og vekstbedriftene driver et løpende effektiviseringsarbeid og at det ikke vil være urimelig at staten får en del av overskuddet som følger av effektiviseringen.
Dette bestrider Dag Sandvik i ASVL.
– Forskriftene sier tydelig at det ikke er lov å ta ut overskudd av denne type bedrifter. Et eventuelt overskudd skal gå tilbake til de yrkeshemmede, sier han til Newswire.
Denne artikkelen er i hovedsak skrevet av Elin Bjørnsson i det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Artikkelen er skrevet på oppdrag for ASVL, arbeidsgiverforeningen for vekstbedrifter.