En ny doktorgrad i Tromsø viser at kvinner får lettere vondt enn menn og at stress gjør oss ekstra følsomme for smerte. I arbeidet med avhandlingen har psykolog Per M. Aslaksen utsatt både kvinner og menn for smerte.
- Kvinner rapporterte om mellom 16 og 27 prosent mer smerte sammenlignet med menn, selv om begge kjønn fikk samme type smertestimulering, sier Aslaksen i et intervju med VG.
Når det gjelder årsaker sier Aslaksen at kvinner blant annet har et høyere antall smertereseptorer i huden. Dette kan være årsaken til at de opplever smerter sterkere enn menn.
Kvinner er også mer påvirket av hormonelle variasjoner og er generelt mer smertesensitive før menstruasjonen.
Biologiske forskjeller kan derfor være med på å forklare hvorfor menn og kvinner opplever smerte ulikt, påpeker han.
Testpersonene ble påført smerte på ulike måter. Alle fikk piller. De fleste fikk piller uten virkning, men med beskjed om at det var et godt smertestillende middel.
- Her ser vi ingen kjønnsforskjeller. Både menn og kvinner rapporterer om mindre smerte når de får placebo, sier Aslaksen.
"
At placebo virker, er ikke nytt. Ifølge avhandlingen, som er utført ved Universitetet i Tromsø, er forklaringen i dette tilfellet at stresset går ned når du får en pille du tror skal virke. Da påvirkes hjerneområder som regulerer smertefølelse.
Avhandlingen viser også at følelsene du har når du påføres smerte, er avgjørende for hvordan du takler det.
"
- Jo mer negative følelser du har, jo mindre smerte tåler du. Hvis du lett blir engstelig vil du bli mye mer oppmerksom på hvor i kroppen du har vondt. Da blir du også mer sensibel for smerte, sier Aslaksen.
Kunnskapen om at man opplever mindre smerte når man ikke er stresset, kan brukes til å bedre behandlingen og redusere smerte hos pasienter.