Forskere ved STAMI er i gang med et nytt prosjekt for å undersøke arbeidsforholdene i kornsilo- og kraftfôrbransjen. Arbeidsforholdene er preget av mye støv.
Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) vil nå se nærmere på hvilke bioaktive komponenter støvet inneholder, hvor høye konsentrasjonene er og hvorvidt dette kan påvirke de ansatte.
Ulik eksponering gjennom året
Foreløpige resultater viser at arbeid i kraftfôrmølla medfører den høyeste støveksponeringen i vinterhalvåret. Deretter følger arbeid i kornsilo. Minst eksponert er transportørene.
Selv om de fleste prøvene var under den administrative normen for organisk støv på 5 mg/m3, var mange prøver langt over denne grensen.
Dyrestudier har vist at toppeksponering for mykotoksiner er langt farligere enn lavere eksponering over lang tid, derfor er disse ekstremverdiene av stor interesse. Eksponeringsforholdene i kornsiloene kan være svært annerledes i høstsesongen. Prøvene fra høsten er nå under bearbeidelse. Etter nyttår vil det gjennomføres en ny eksponeringsundersøkelse på noen av de samme bedriftene for å få med sesong-og årsvariasjonen i eksponeringen.
Bakgrunn for prosjektet
Prosjektet bygger på en tidligere studie som viste at kornstøv kan inneholde relativt høye konsentrasjoner av mykotoksiner, og at kornbønder risikerer å inhalere helsefarlige mengder av kornstøv ved kornarbeid på gården.
20 kornsiloer og fôrblanderier har blitt undersøkt. 106 personer har gjennomgått undersøkelser av øvre og nedre luftveier, og eksponeringsforholdene for 68 av disse har blitt undersøkt.