Menn føler større frihet ved tjenestereiser, mens kvinner får skyldfølelser. Kvinner som reiser i jobben forsøker å unngå overnatting.
Menn velger i større grad bortenetter og får dermed kortere reisetider. Dette viser en undersøkelse av reisemønster som er utført av forskeren Gunilla Bergström ved det sosiologiske instituttet ved Göteborgs universitet, melder den svenske TCO-tidningen.
Hun har dybdeintervjuet menn og kvinner i ulike livssituasjoner, men som har det til felles at de er selgere og reiser mye i jobben.
Ikke overraskende finner hun at geografi og familiesituasjon påvirker reisemønsteret, uansett kjønn. Er man nær hjemmet og har små barn er sannsynligheten stor for at både menn og kvinner reiser hjem når dagens salgsbesøk er avklart.
Men Bergström finner også forskjeller som trolig er kjønnsbestemte. Kvinner med barn velger i større utstrekning enn menn i samme situasjon å prioritere nærvær i hjemmet og aksepterer derfor lengre reisetider, så lenge de får tilbringe natten med familien.
Menn har forholder seg til reise på en mer tidseffektiv måte. Når avstanden er så stor at de bare rekker hjem for å sove, velger de å overnatte borte.
Bergström slår fast at menn ofte setter pris på avkoplingen fra hjemmet som reisen medfører, mens kvinner opplever at bortenetter fører til savn og skyldfølelser.
Forskjellene kan ha en sammenheng med det faktum at menn reiser betydelig mer i jobben enn kvinner. Fordi det finnes en sterk kopling mellom reiser og arbeidsvilkår, bidrar forskjellene i reisemønster til å forsterke en kjønnsdelt yrkesliv, mener hun.