Nesten en femdel av landets arbeidstakere føler at arbeidslivet går ut over familielivet. Det er flere menn enn kvinner som mener arbeidet gir familiekonflikt.
20 prosent av sysselsatte menn opplever nokså ofte eller meget ofte at kravene fra arbeidet går utover kravene fra familien. 15 prosent av sysselsatte kvinner rapporterer det samme, melder Stami.
Forskjellen er statistisk signifikant, men det er ikke tatt hensyn til arbeidstimer, sivilstatus eller om arbeidet er heltid eller deltid. Hvis vi skiller ut menn og kvinner som har et lederyrke, viser det seg at 32 prosent av kvinnene opplever at arbeidet går utover familielivet, mot 30 prosent av mennene.
Administrative ledere og politikere er den yrkesgruppen som i størst grad rapporterer at kravene fra arbeidet går utover privatlivet. Samtidig er det færrest sysselsatte i yrker uten krav til utdanning som rapporterer at de opplever at kravene i arbeidet går utover privatlivet, sammenlignet med øvrige yrkesgrupper.
Sysselsatte som har en faktisk arbeidstid på over 40 timer i uken rapporterer i større grad at kravene i jobben går utover familielivet. Her er det ingen kjønnsforskjeller.
Likevel kjønnsforskjeller
Studier har vist at det å være mann forsterker enhver negativ effekt i en slik konflikt. Det ser ut til at kvinner opplever mer forståelse i arbeidsmiljøet, for eksempel fleksible arbeidstidsordninger og mer støtte fra nærmeste familie.
Flere kvinner arbeider deltid enn menn. Dette kan være et bevisst valg for nettopp å kompensere og eventuelt forhindre at kravene fra arbeidet påvirker familie/privatlivet på en negativ måte.
Det er også færre kvinner i lederstillinger. Kvinnelige ledere opplever oftere en konflikt mellom arbeid og familie. Dette kan indirekte være en årsak til at kvinner i mindre grad ønsker lederstillinger.