Hver tredje har ikke tid til å gjøre jobben godt nok
Hver tredje arbeidstaker i Norge synes de har for liten tid til å gjøre jobben sin skikkelig, ifølge en rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø- og helse (Noa).
Lærere, sykepleiere og pleie- og omsorgsarbeidere sliter alle med følelsen av at de ikke har nok tid. Over 40 prosent av disse yrkesgruppene klager over manglende tid til arbeidsoppgavene. - Mange mener nok de ikke har tilstrekkelig tid til å utføre det de mener er rimelig behandling av pasienter, kunder eller klienter. På sett og vis er dette bra, fordi det betyr at folk ikke gir blaffen, sier seniorforsker Robert Salomon i Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) til Dagbladet. Også elektroingeniører, logistikere, kokker, sosionomer og barnevernspedagoger sier at knapphet på tid er et stort problem.
Smerter
Arbeidere som mener de ikke har nok tid til å gjøre jobben godt nok, er mer plaget av smerter i nakke, skuldre og øvre rygg enn de som sier de har nok tid. Nesten halvparten av alle yrkesaktive sier de minst én gang i uken har så mye å gjøre at de må droppe lunsjen, jobbe overtid eller ta med seg arbeid hjem. Totalt sett oppgir hver tredje yrkesaktive at de føler seg fysisk utmattet etter endt arbeidsdag.
Psykiske plager
Men arbeidstakerne får også psykiske plager. Kunstnere sliter mer psykisk enn noen annen yrkesgruppe. Nesten 15 prosent av kunstnerne har vært plaget av jobbrelatert nervøsitet, angst eller rastløshet. Også når det gjelder nedtrykthet, depresjon og søvnvansker, topper kunstnerne statistikken. - Det er kanskje ikke så overraskende at kunstnere for eksempel sliter med nervøsitet. De må hele tiden prestere både på scenen og på audition. Det er heller ikke så merkelig at de har søvnvansker. Mange har en litt annen døgnrytme og får ikke koblet av etter jobb slik som oss andre, sier seniorrådgiver Trine Eiken ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) til Dagsavisen.
Voldelige arbeidsplasser
I tillegg til å være utsatt for fysisk belastning og psykiske problemer i forbindelse med yrkeslivet, oppgir 137 000 arbeidstakere at de opplever vold eller blir truet med vold minst én gang i måneden. Særlig gjelder dette kvinner i omsorgssektoren.- Det er et stort antall og det er spesielt alvorlig for de det gjelder, sier avdelingsdirektør Steinar Aasnes ved Stami til NRK.Særlig er det ansatte innen kommunesektoren, da først og fremst sosionomer, samt pleie- og omsorgsarbeidere og sykepleiere, som risikerer vold eller trusler om vold. Åtte prosent av kvinnene opplever vold eller trusler om vold på arbeidsplassen, mens fire prosent av mennene oppgir det samme. (NTB)