Loven pålegger arbeidsgivere å innkalle sykmeldte til dialogmøter, men halvparten lar være. LO mener det er sabotasje og sier dagbøter må til for at arbeidsgivere skal følge opp sykemeldte ansatte.
Etter en lovendring 1. mars 2007 plikter arbeidsgivere å innkalle alle som er sykmeldt mer enn 12 uker til et dialogmøte. Hensikten er at arbeidsgiver, arbeidstaker og bedriftslege/fastlege i fellesskap skal finne tiltak som kan få den syke raskere tilbake på jobb.
Dyre sykemeldinger
Om lag 120.000 nordmenn er sykmeldte fra jobb hver dag, noe som koster staten nærmere 30 milliarder årlig.
Nå viser en undersøkelse gjort av Opinion for NAV at halvparten av arbeidsgiverne har valgt å bryte loven, skriver Dagsavisen.
- Dette er altfor dårlig. Det viser at arbeidsgiversiden ser ut til å sabotere en lovfestet ordning, refser LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
- NAV må straks bruke dagbøter mot arbeidsgivere som sluntrer unna, mener hun.
Vanskelig tema
Noen arbeidsgivere synes det kan være vanskelig å snakke med ansatte om psykiske problemer og urealistiske forventninger hos arbeidstakere. LO mener det ikke er grunn til å la forpliktelsene falle bort
- Nå frarøver arbeidsgiverne de ansatte den oppfølgingen de har krav på. De bryter loven, og dette må tas like alvorlig som andre lovbrudd, understreker Trine Lise Sunnes.
Opinions undersøkelse viser at to av tre arbeidstakere allerede kjenner til den nye regelen om dialogmøte.
- Så arbeidsgiversiden kan ikke skjule seg bak at lovendringene ikke har vært godt nok kjent, mener Trine Lise Sundnes.