Lovens bokstav er klar: Som verneombud har du rett til å bruke den tid som trengs for å utføre vervet. Samtidig har de fleste en ordinær jobb som skal gjøres, gjerne så godt som mulig for ikke å falle av karrierestigen.
Det kan være vanskelig å finne tid til begge deler uten at samvittigheten blir lidende.
– Som verneombud kan du ikke bare danse med sjefen. På et eller annet tidspunkt må du kunne ta konflikter og slåss. Dette er en del av det å være tillitsvalgt, understreker Hans Torvatn, seniorforsker ved SINTEF Ny praksis.
Torvatn er en av Norges fremste arbeidslivsforskere og har blant annet ledet arbeidet med den store Verneombudsundersøkelsen, som utkom på tampen av 2007.
Fruktbart tospann
Norske verneombud har stort sett et veldig godt forhold til nærmeste leder. Ifølge Torvatn trekker de to trekker i samme retning mye av tiden.
– Vi kan bruke metaforen dansing. Mesteparten av tiden danser du med lederen, men sørg for aldri å ha boksehanskene altfor langt unna. Som verneombud må du også kunne bokse. Bare dansing holder ikke. Men bare boksing gir heller ingen fremdrift.
– Føler du at du har for liten tid til å utføre vervet, må du ta det opp med nærmeste leder. Sørg eventuelt for å ha støtte blant andre tillitsvalgte.
Faste tider?
Én mulighet for å få hverdagen til å gå opp, er å sette av faste tider til verneombudsvervet. Men blant de verneombud HMS-magasinet har snakket med opp gjennom årene, er det ingen unison enighet om en slik løsning.
For enkelte fungerer det bra å sette av for eksempel en fast dag hver uke. I andre tilfeller dukker utfordringene opp så jevnlig eller så uforutsigbart at det ikke ville være formålstjenlig å sette av faste tidspunkter til vervet.
Det finnes også eksempler på verneombud som tar med seg arbeid hjem og utfører det på fritiden. Dette synes som en veldig dårlig løsning.
I arbeidslivets verden er det ofte slik at du får tid til det du har lyst til. Kanskje er det ikke tiden som er problemet, men om du har lyst til å ta den kampen som trengs?
Jobb smartere
I andre tilfeller kan løsningen være å organisere hverdagen annerledes. Finnes det noen tidstyver? Anne Marie Saxlund i Sunne organisasjoner anbefaler å skaffe seg en oversikt over arbeidsdagen:
– Når vi jobber med bestemte oppgaver, kreves det ofte en masse energi. Det er viktig å tenke gjennom hva jeg bruker energi på i hverdagen. Hva er ikke viktig og hva kan jeg påvirke?
– Arbeidshjulet er anvendbart på alle og enhver: Del en sirkel inn i biter og finn ut hva du bruker tid på gjennom uken. Gi kakestykkene samme navn som oppgaven.
– Kakestykkene må ikke nødvendigvis være like store, dette er en pekepinn på om du kan redusere noe eller jobbe smartere.
Fjern tidstyvene
– Setter du opp en slik oversikt, kommer du veldig fort fram til hva du kan endre på. Vi må prioritere det som engasjerer og holder oss flytende. Hva vil ha størst betydning at jeg gjør noe med, i forhold til å få bedre tid?
– Vi har alle behov for å holde oss selv i balanse. Engasjement krever balanse. Alle mennesker trenger en balanse mellom jobb og fritid. Men mange sliter med å se grensen mellom jobb og fritid, ikke minst unge, som ikke har de samme grensene i seg som voksne.
– Hvilke konsekvenser får det for deg å påta deg vervet som verneombud. Er du i balanse med deg selv? Setter du nok grenser? Og hvis ikke, hva kan du gjøre med det?
Fyll på med energi
Saxlund minner om at det også er viktig med jevnlig påfyll:
– En ting som påvirker balansen mer enn noe og virkelig gir påfyll, er ros. Gi ros til ditt verneombud! Og er du verneombud, gi ros til dine medarbeidere!
– Ros sies å vare i hele syv dager, så må du ha mer. Gir du ros, gir du altså energi for en hel arbeidsuke.
Torvatn og Saxlund ga de gode verneombudstipsene under HMS-tinget 2008.