Langt flere enn de som jobber på tradisjonelt bråkete arbeidsplasser, som i industri- og verkstedsbransjen, er utsatt for farlige mengder støy på jobben, skriver VG Nett. Blant andre er ansatte i såkalte callsentre, som jobber via telefonen hele dagen, og ansatte i skole- og barnehagesektoren i risikosonen.
Tre av fire barnehageansatte utsatt
Tre av fire barnehageansatte er utsatt for plagsom støy, ifølge Arbeidstilsynets rapport Støy på arbeidsplassen. Likevel har bare en av tre barnehager innført støymålinger.- Hørselsskader topper statistikken over yrkesskader i Norge, med nesten 2000 innrapporterte tilfeller i året, sier Anders Hegre, informasjonssjef i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Forbundet har nå tatt grep i barnehagene.
Støymålere i barnehagen
-Vi sender ut desibelmålere, formet som ører, som kan henges på veggen. Så lenge lydnivået er akseptabelt, lyser det grønt, men når støyen nærmer seg et skadelig nivå, går lyset via oransje til rødt. Dette er moro for barna, og maner til felles innsats for et sunt arbeidsmiljø. Vi har som mål å forebygge hørselsskader hos både barn og ansatte, sier Hegre.
Kundebehandlere vernes mot støy
Storebrand Skadeforsikring ble først for halvannet år siden gjort oppmerksom på at deres ansatte kunne bli støyskadet av å snakke i telefonen med kunder. Nå har de ansatte i kundeservice-avdelingen fått nytt telefonutstyr.- Det nye utstyret har et filter som stopper lyd over 118 desibel, slik at de ansatte er sikret mot farlig støy. Hodesettene filtrerer også ut bakgrunnsstøy, slik at kundene ikke plages av støy i kontorlandskapet. Tilbakemeldingene vi har fått, tyder på at det nå er lettere å få til gode samtaler med kundene, fordi det blir færre forstyrrelser, sier Jan Tore Flaglien, leder for Kundeservice i Storebrand skadeforsikring. Han sier at risikoen for støyskader på jobben ikke har vært tema i avdelingen tidligere, men at valget var lett: - Det er veldig betryggende som arbeidsgiver å vite at de ansatte ikke risikerer skader på grunn av telefonbruk på jobben.
600 000 har svekket hørsel
Anders Hegre i HLF er svært fornøyd med tiltaket Storebrand har gjennomført. Han sier det er to faktorer som avgjør om støy er skadelig.- Hvor høy lyden er, og hvor lenge du eksponeres for den, er viktig. Vi kan tåle høyt lydnivå en kort stund. Men når vi eksponeres for støy mer enn fem til åtte timer hver dag, kan det være farlig, selv om det ikke er snakk om et voldsomt høyt lydnivå, sier han.Han tror de færreste tenker på risikoen for støyskader i det daglige.- Dette feltet er jo i utgangspunktet godt lovregulert. Vi mener Arbeidstilsynet bør arbeide for å implementere de lovforskriftene som i dag gjelder for folk i tradisjonelt utsatte yrker, til å gjelde også i de nye utsatte yrkene, sier Hegre.(VG Nett)