Glem holdningskampanjer, gratis trim og friskvern. Den viktigste kilden til sykefravær er pyton på jobben. Rydder du ikke opp i pytonet først, kan alle andre tiltak falle på steingrunn.
Pyton er en fellesbetegnelse for alt som skaper gnisninger på arbeidsplassen. Og ofte er det den mer udefinerte gørra som er hovedsynderen. Den er vel så viktig som åpenlyse konfrontasjoner, sladder og mobbing.
– Veldig mye bunner i skuffelser og brutte forventninger mellom ansatt og leder. Men pytonet kan også oppstå mellom ellers likeverdige medarbeidere. Og det kan ofte finnes ganske forskjellige oppfatninger av hva som egentlig er pyton, mener Lars G. Wessel Johnsen.
Problemet med pyton er at det bunner i uskrevne forhold ved arbeidsplassen. Derfor er det vanskelig å løfte det fram og snakke om det.
Deilig å være hjemme
– Opplever du at det er mye pyton på jobben, blir det mentalt lettere å være hjemme. Selv når du bare er litt snufsete i nesa, gjør pytonet det mer fristende å ta ut et 1-dagsfravær – det som tidligere typisk var en "tredagers".
– Selv når du er sykmeldt på grunn av en skade, kan pytonet gjøre deg mindre motivert for å komme raskt tilbake i jobben. Og har du allerede vært lenge ute i sykemelding, kan pytonet gjøre at du heller velger uførhet.
Banner i kjerka
Wessel Johnsen er ingen skyggeredd person som pakker inn budskapet i diplomati:
– Skal du lykkes i sykefraværsarbeid, er det avgjørende at du rydder opp i pytonet på arbeidsplassen. Mange av dagens friskverntiltak tryner allerede i starten, fordi de ikke tar hensyn til pytonet, understreker han.
Kartlegg gørra
– Skaff deg først en oversikt over pytonet. Spør medarbeiderne om hva de synes er positivt ved arbeidsplassen og hva som kan gjøre forholdene enda bedre. Konsentrer deg om samarbeidsspørsmål, ting rundt produksjonsprosessen og forholdet til kunder.
– Først nå bør du lete etter de negative tingene. Bli enige om hvilke deler av pytonet vi raskt kan gjøre noe med.
– Glem skriftlige kartlegginger. Jeg vil heller anbefale å gjennomføre kartleggingskonferanser etter modell av Bridger og Ebeltoft.
– Lag en arbeidsplan og følg den. Informer de ansatte underveis om hva bedriften har greid å fjerne av pyton. Vær også tydelig på at bedriften forventer at når pyton er blitt fjernet, skal det også føre til mindre sykefravær.
Wessel Johnsen er direktør for risk management hos forsikringsrådgiveren Factor Insurance Brokers og tilbringer mye tid ute i norske virksomheter for å veilede om sykefraværsarbeid. Sammen med en annen nestor, HMS-rådgiver Peter Koren, har de to utviklet det de kaller Pytonmodellen.
I den trykte utgaven av HMS-magasinet nr. 2-2008 gir de to flere tips til hvordan du kan redusere pytonet på arbeidsplassen.