Verneombudene spiller en viktig rolle i HMS-arbeidet. Men vervet har lav status mange steder. For å heve statusen vil LO særlig være opptatt av lovarbeid.
– Vi må bedre vilkårene for verneombud gjennom tariffavtalene og inkludere verneombud i kollektive og sentrale avtaler som IA-avtalen, sier Marianne Svensli.
Svensli i LO er, sammen med NHO, oppdragsgiver for SINTEFs store undersøkelse om verneombud.
– Det er naturlig å bringe inn et samarbeid med tillitsvalgte. Disse samarbeider nok allerede i mange sammenhenger, men det finnes også eksempler på at de er konkurrenter. Dette taper arbeidsmiljøet på, understreket hun under konferansen HMS-tinget 2008.
Inn i tariffavtaler
– Sammen med andre fagorganisasjoner ønsker vi å følge opp Arbeidsmiljøloven i forhold til omstillingsarbeid. Blant annet ønsker vi at det skal gjøres en HMS-analyse før det settes i gang en omstilling.
– Risikovurderinger kom inn sammen med IK-forskriften av 1992. Det er naturlig at verneombudene har en medbestemmelse i risikovurderinger, ikke bare på selve vurderingen, men også på valg av metode.
Verneombud for ytre miljø
– I LO diskuterer vi også om verneombudets oppgaver bør utvides til å omfatte det ytre miljøet. Kanskje bør vi vervet omdøpes til HMS-ombud istedenfor verneombud?
– Dette har vært LOs ønske lenge, men flertallet i Arbeidslivsutvalget er ikke enige i dette.