Én av tre nordmenn blir stresset av jobben, mot én av fem ellers i Europa. 12 prosent av norske arbeidstakere føler seg generelt utmattet på grunn av jobben, mens omtrent like mange blir irriterte som følge av arbeidet sitt. Én av ti nordmenn sliter med søvnproblemer og angst.
Fersk rapport
Dette viser en rapport som forskere fra de nordiske landene har laget på oppdrag fra Nordisk Ministerråd, og som er gjengitt i Dagbladet. Forskerne har kartlagt hvilken betydning jobben har for helsen, basert på data fra European Working Condition Survey.
Nedslående for Norge
Og resultatene er nedslående for Norges del: Mens 48 prosent av yrkesaktive i Norge sier jobben påvirker helsen på en negativ måte, svarer bare 31 prosent av gjennomsnittet i EU-landene det samme.
Stressplager
- Irritasjon, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker og det vi kaller lettere psykiske plager, er typiske stressymptomer, sier seniorforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet (Afi). Søvnproblemer er også et varsel om seinere mer alvorlige helseplager, som angst, depresjon og enkelte psykosomatiske plager, sier Grimsmo.
Depresjoner
Over en million norske arbeidstakere blir syke av stress hvert år, viser tall fra Arbeidstilsynet. Fire av ti oppgir at vedvarende stress på jobben har gitt depresjoner, angst, søvnløshet, smerter i nakke, skuldrer og rygg. Helsefarlig stress er også en av årsakene til sykefravær i Norge. Grimsmo, som er en av forskerne bak den nordiske rapporten, tror dårlig organisering eller tilrettelegging av jobben og manglende kommunikasjon kan forklare stresset.
Savner ros
- De som havner i en situasjon der det er uklart hva de skal gjøre eller hvordan arbeidsoppgavene skal utføres, blir lett stresset. Det samme gjør personer som ikke blir respektert på arbeidsplassen eller savner tilbakemeldinger og anerkjennelse for jobben de gjør, sier Afi-forskeren til Dagbladet. Hjemmejobbing og bruk av overtid kan øke stressfølelsen, mener Grimsmo.- Hvis overtidsarbeid skjer på frivillig grunnlag, er det ikke belastende på samme måte som hvis du er nødt til å ta med jobben hjem for å bli ferdig eller blir pålagt overtid av sjefen, sier Afi-forskeren, og legger til:- Så lenge du holder på med noe som oppleves som spennende og utfordrende, er det ingen fare. Men noen - ofte arbeidsnarkomane - føler en indre tvang til å jobbe mye overtid. De risikerer å bli syke av stress, sier han. (Dagbladet)