Grønn i trynet cb537721

\"Det er bare én ting som virker på sykefravær\"

Er det mye pyton på jobben, føler de fleste at det er lettere å ta ut syke­fravær når dags­formen bare er sånn passe. Men et mindre­tall er så moralske at de heller kjører seg selv i senk enn å syke­melde seg.

Publisert

– De fles­te er så­pass be­visst sine egne og be­drif­tens be­hov, at de sør­ger for å ta ut fra­vær når det sam­ti­dig pas­ser for be­drif­ten. Men noen er så mo­ral­ske at de må være skikkelig syke for å ta fra­vær.

– Det­te gjør at en del ar­beids­ta­ke­re buk­ker under, si­den de hel­ler går på ak­kord med seg selv enn å ta ut sy­ke­fra­vær, sier HMS-rådgiver Peter Koren.

Pres­ser seg til ufør­het

– For de al­ler mest mo­ral­ske av oss er tan­ken om fra­vær så fjern at vi til slutt går – be­visst eller ube­visst – inn i ut­mat­tet­het, ut­brent­het og opp­le­vel­se av selv å være et pro­blem.

– Noen få er så mo­ral­ske at de må ha ulyk­ker som er så al­vor­li­ge at de blir va­rig skadd el­ler dør. Moral kan ha en høy pris.

Bruker ikke pytonet

Syke­fravær har ikke bare med moral å gjøre. Det på­vir­kes i høyeste grad av det vi kan kalle pyton på jobben. Pyton er et felles­navn for grums og gørr og andre for­hold – på arbeids­plassen – som gjør at du går med ulyst på jobben.

Peter Koren har sammen med Lars G. Wessel Johnsen utviklet det de kaller Pytonmodellen. Her for­teller han om hvor­dan model­len ble utviklet:

– Selv om nav­net Pyton­mo­del­len er av ny dato, hørte jeg om den før­s­te gang i 1993, for­tel­ler han. Den gang var jeg di­rek­tør for HMS-di­vi­sjo­nen i Di­rek­to­ra­tet for Arbeids­til­sy­net.

Nær krasjlanding for kampanje

– Vi hadde ak­ku­rat fått an­sva­ret for opp­føl­ging av syke­fra­værs­kam­pan­jen LO/NHO og 12 mil­li­oner kro­ner fra de­par­te­men­tet til å styrke dette ar­bei­det.

– I beste tra­di­sjon fra den tiden hadde vi i di­rek­to­ra­tet be­gynt å tenke høyt om­kring hold­nings­kam­pan­jer og an­non­ser.

– Før vi kom or­dent­lig i gang møtte jeg den en­gel­ske kon­su­len­ten Harold Bridger i et styre­møte i IFOH, The Inter­na­tio­nal Fo­rum for Occu­pational Health. Han hadde vært pre­si­dent i sty­ret og jeg had­de så vidt hørt om ham tid­li­ge­re.

Sykefravær på vil­le vei­er

Koren minnes med stor munter­het om da han for­tal­te Bridger om pla­ne­ne:

– Han bare ris­tet på hodet og så sørg­mo­dig på meg, som ikke visste bedre, og sa:

– Det er bare én ting som vir­ker på syke­fra­vær. Først må du vite at det i en­hver be­drift fin­nes en uskre­vet psy­ko­lo­gisk kon­trakt som sier at det her finnes så og så me­get py­ton.

– Sam­ti­dig har alle en opp­fat­ning av at du kan være borte et visst an­tall da­ger fra ar­beids­plas­sen, av­hen­gig av hvor stort pytonet er.

Pyton gjør at det føles legitimt å være borte fra jobben.

Ofte mindre pyton hos ledere

– Opp­over i be­drif­ten er det lite syke­fra­vær. Der sik­rer le­der­ne seg en av­stand til pytonet ved å reise på møter og se­mi­na­rer, for­klar­te Bridger.

– Men jo nær­me­re produksjons­gulvet du er, des­to van­ske­li­ge­re er det å få av­stand til pytonet. Da gri­per du til fra­vær. Eller – hvis tanken på fravær er full­stendig fjern, kjører deg ned i ut­mattet­het.

Må kart­leg­ge pytonet

Etter Bridgers me­ning er det bare én måte å re­du­se­re sy­ke­fra­vær på, nem­lig å kart­leg­ge og nær­mest for­hand­le om hva pytonet vir­ke­lig er.

– Bruk kartleggingsmøtet til å fin­ne gode må­ter å fjer­ne pytonet på, sa Bridger. Sam­ti­dig må du være ty­de­lig i in­ten­sjo­ne­ne om at ting nå skal bli bed­re – og like ty­de­lig på at du sam­ti­dig for­ven­ter at nå skal fra­væ­ret ned.

– Du må sim­pelt­hen for­hol­de deg til den uskrev­ne kon­trak­ten. Men den kan natur­lig­vis ikke nev­nes, for den fin­nes ikke. Den må bare hånd­te­res.

– Re­sul­ta­te­ne kom­mer, men mo­del­len har også den ulem­pe at den ska­per for­vent­nin­ger om fort­satt pyton­ar­beid. Syke­fra­væ­ret vil sti­ge igjen om ar­bei­det ikke blir fulgt opp, el­ler der­som pytonet får byg­ge seg opp, av­slut­tet Bridger.

Harold Bridger var til stor inspirasjon for den norske Arbeids­miljø­loven av 1977. Les mer her

Du kan lese mer om Pyton­modellen og uskrevne psyko­logiske kontrakter i HMS-magasinet nr. 2-2008.

"
Powered by Labrador CMS