Jobbtelefon 1

Sjefen ringer når du har fri

Mer enn halvparten av svenske arbeidstakere blir kontaktet av arbeidsgiver utenfor vanlig arbeidstid. Å ta med seg arbeidet hjem kan gi stressymptomer, sier ekspert på området.

Publisert

Grensen mellom arbeid og fritid er i oppløsning, i tillegg til at det blir stadig lettere å ta med seg både jobb og arbeidsredskap hjem. En undersøkelse gjennomført av det svenske tidsskriftet Du & jobbet viser at mer enn halvparten av svenske arbeidstakere har blitt kontaktet av jobben i arbeidsrelaterte spørsmål utenfor arbeidstiden de siste månedene.

Psykologiprofessor Gunnar Aronsson ved Stockholms universitet har gransket fenomenet, som han selv kaller det grenseløse arbeidet.

Ny teknologi visker ut grenser

- Ny informasjonsteknologi fører til at grensene for arbeidssted og arbeidstid oppløses, sier Aronsson. Han lager et skille mellom den gamle typen arbeid, med fokus på å produsere fysiske ting, og den nye kategorien arbeid som retter seg mot å bearbeide informasjon, og mer abstrakte arbeidsoppgaver.- Med dagens nye informasjonsrelaterte arbeid er det ofte umulig å bestemme når en jobb eller et prosjekt kan anses være ferdig. Dette er en klar forskjell fra tidligere tiders arbeid, der det var veldig tydelig når arbeidet var ferdig. Denne typen arbeid var i tillegg plassbundet og derfor i prinsippet umulig å ta med seg hjem, sier Aronsson.

Les mer om hvordan du kan sette grenser for grenseløst arbeid her

Både fordeler og ulemper med grenseløst arbeid

"Det finns både fordeler og ulemper med at grensene for arbeidet holder på å viskes ut, mener Arsonsson. Blant fordelene nevner han den økte friheten som et ubundet arbeid innebærer.- Men det finnes også farer. Arbeidstakere pendler mellom avkopling og anstrengelser. Å ta med seg arbeidsoppgaver utenfor jobben, innebærer at muligheten for å slappe av etter arbeidstid blir mindre, med mulige stressymptomer som følge, sier Aronsson og legger til at moderne stressforskning faktisk stadig legger mer vekt på mulighetene for å kunne kople av utenom arbeidstiden.

Seks av ti opplever arbeidslivet som tøffere enn før

Krever disiplin av sjef og kolleger

" I det store og hele klarer folk å takle den økte friheten, mener Arsonsson. Men det kreves en viss disiplin for ikke å la situasjonen gå over styr. Og det handler ikke bare om disiplin hos den enkelte, men også hos kolleger og sjefer som må innse at de ikke kan kreve for mye.Det er fremfor alt kolleger og sjefen som lar høre fra seg om akutte problemer som berører arbeidsplassen. De 57 prosentene som oppgir at jobben kontakter deg utenfor arbeidstid, ser som regel ingen større problemer med det. 80 prosent av de spurte synes at det er ok, mens 14 prosent mener at det er forstyrrende. Ytterligere tre prosent blir stresset av at jobben tar kontakt.Professor Gunnar Aronsson har identifisert en tydelig risikogruppe som i høyere grad enn andre risikerer å la jobben invadere fritiden i et lite gunstig omfang.- Det finnes dem som legger all sin sjel og selvoppfatning i arbeidet. Dette er personer som identifiserer seg helt og holdent med jobben. Disse løper større risiko for å drive seg selv for hardt, spesielt nå som det er såpass enkelt å ta med seg jobben hjem, avslutter Gunnar Aronsson. (Du&Jobbet)

Powered by Labrador CMS