Vi tar bilen, bussen eller toget til arbeid, skriver det danske magasinet Arbejdsmiljø. Og vi sitter bak pc-en det meste av dagen. Til gjengjeld er vi blitt flinkere til å oppsøke treningssenteret eller ta en joggetur på fritiden etter arbeid.
Færre har fysisk krevende arbeid
Dette viser en ny finsk undersøkelse publisert i European Journal of Public Health. Ifølge undersøkelsen var det færre mennesker som hadde et fysisk krevende arbeid i 2002 enn i 1972. For menn er tallet falt fra 60 til 38 prosent, og for kvinner fra 47 til 25 prosent. Vi kan finne igjen det samme mønsteret både i Sverige og Danmark.
Fysiske belastninger på jobben kan slite ut folk
- På mange måter er det bra at den fysiske aktiviteten i arbeidet er redusert, fordi mange fysiske belastninger i arbeidet kan slite folk ut istedenfor å virke helsefremmende, sier professor Gisela Sjøgaard ved det danske nasjonale forskningssenteret for arbeidsmiljø.
Flere trimmer i fritiden
Samtidig viser undersøkelsen at det fra 1972 til 2002 har skjedd en økning i antall mennesker som er fysisk aktive i fritiden. For menn er tallet steget fra 66 prosent til 77 prosent, for kvinner fra 49 prosent til 76 prosent.
Danskene trimmer ikke nok
Men ifølge professoren får danskene likevel ikke nok mosjon: Selv om mange mennesker trimmer i fritiden, er den samlede fysiske aktiviteten i løpet av dagen kritisk lav for mange mennesker. Ifølge den danske Sundhedsstyrelsen lever over 40 prosent av danskene ikke opp til de anbefalte 30 minutters fysiske aktivitet daglig, sier Sjøgaard.
Vi tar bilen istedenfor å sykle til jobb
Mosjonen til og fra arbeidet er også blitt mindre med årene. I 1972 var det 30 prosent menn som tok sykkelen eller joggeskoene fatt, men bare 10 prosent var aktive i 2002. Også kvinner velger bilen fremfor sykkelen. Her har tallene falt fra 34 prosent til 22 prosent.
På tide med trim i arbeidstiden
- Det er mangelen på fysisk aktivitet i arbeidet som bidrar til at danskene ikke får nok mosjon. Derfor er tiden overmoden for å tilby trim i arbeidstiden ute på arbeidsplassene, mener Gisela Sjøgaard. (Arbejdsmiljø)