Seniorer i arbeidslivet (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Seniorer i arbeidslivet (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Kan bli alderskvotering

Alderskvotering kan sikre at personer fra 50 år og oppover får jobb, skriver nrk.no.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen holder åpent for å innføre alderskvotering i offentlig sektor for at arbeidsgivere skal ansette personer fra 50 år og oppover.

Økende antall klager

Antall klager om aldersdiskriminering i arbeidsmarkedet har økt og Stortinget behandler i dag meldingen om seniorer i arbeidslivet.

Stortinget ser på seniorer i arbeidslivet

Arbeidsmiljøloven forbyr aldersdiskriminering i arbeidslivet. Mens politikerne på Stortinget i dag skal tale varmt om hvor viktig seniorene, arbeidstakere på rundt 55 år og oppover, er for arbeidslivet, forteller likestillingsombudet om økende antall klager på arbeidsgivere for aldersdiskriminering.

En fjerdedel av klagene

I fjor høst utgjorde antallet ti prosent av den samlede klagemengden, nå handler 25 prosent om alder, sier likestillingsombud Beate Gangås til NRK.

Aldersbestemmelser uten saklig grunn

- Det er veldig mange som har aldersbestemmelser i stillingsutlysningen sin. De sier for eksempel at de vil ha en person mellom 25 og 30 år, uten at det er noen saklig grunn til at den aldersgrensen er der.

Kalles ikke inn til intervju

- Vi ser også tilfeller der søkere ikke har blitt kalt inn til intervju, og vi ser ingen annen årsak til at de ikke er kalt inn enn fødselsdatoen deres.

Holder muligheten åpen

Statssekretær Jan-Erik Støstad i arbeids og inkluderingsdepartementet holder åpent for å innføre alderskvotering i offentlig sektor.

Kvotering er nødvendig

- Det viser jo seg i noen tilfeller at kvotering er nødvendig for å oppnå det man ønsker. Så å lukke den muligheten helt tror jeg ikke er fornuftig, sier han.(NRK)