Sykepleier cb580030 lite

Skal få langtidssykmeldte i arbeid

Helse Nord setter snart i gang Prosjekt abeidsglede. I alt 10 guider skal hjelpe sykemeldte arbeidstakere tilbake i jobb.

Publisert

Guidene, som kommer fra alle helseforetakene i Helse Nord, er snart ferdige med en grundig opplæring i et helt nytt verktøy for sykefraværsoppfølging. I første omgang skal guidene hjelpe 150 langtidssykemeldte arbeidstakere.

Unngå gjentatte sykefravær

En av guidene, Hjørdis Rasmussen, som leder seksjon for arbeidsmiljø på Universitetssykehuset Nord-Norge, opplyser at målgruppen ikke er de som har en alvorlig sykdom, men de som på tross av oppfølging og tilrettelegging i henhold til den ordinære sykefraværsoppfølgingen kommer tilbake i gjentatte sykefraværsforløp.

Ny og dristig tankegang

Prosjekt arbeidsglede tar utgangspunkt i en kartlegging av hvilke ressurser og interesser personen har. Hensikten er å finne hva personen motiveres av og hva denne ikke trives så godt med.

- Det er en ny tanke at folk kanskje kommer over i sykefravær fordi de ikke får brukt sine sterke sider. Ofte ser man at folk ikke trives i jobben, men det har vært tabu for arbeidsgiveren å spørre fordi det kan bli oppfattet som om arbeidsgiveren vil ha den ansatte ut av jobben, sier Hjørdis Rasmussen.

Få tilbake gløden

Men målet er selvfølgelig at finner tilbake til arbeidsgleden og kommer tilbake i jobb, ikke å få personen ut av jobben.Ifølge Rasmussen finnes det eksempler på at langtidssykemeldte kan miste troen på sine sterke sider. Derfor er det viktig å finne fram til de positive ressursene hos individet, det som gir kraft og energi.

Arbeidet ikke eneste årsak

Under halvparten av langtidsfraværet skyldes forhold på jobben. Resten skyldes øvrige forhold i personens liv. Derfor er det viktig å se jobb og fritid i sammenheng, for å komme seg ut av sykemeldingen.

Prosjekt arbeidsglede starter etter ferien. Du kan lese mer om det spennende prosjektet på nettsidene til Helse Nord.

"
Powered by Labrador CMS