Det er ikke først og fremst den beryktede musa som kan påføre oss helseplager. Flere sider ved pc-arbeidet kan gi kroniske muskel- og skjelettplager. Den beste forebyggende medisinen er variasjon.
For noen år siden ble begrepet musearm kjent. Fysioterapeut Runar Hedenstad sier at dette begrepet nå er utvidet.
- Nå snakker vi mest om pc-relaterte plager. Det er ikke musen som er hovedårsaken til de fleste smertene, men helheten i arbeidssituasjonen. Albuen er ikke mer angrepet enn nakken og armen. Det er her de klassiske pc-plagene setter seg, forteller Hedenstad.
Hjelper behandling?Fysioterapeut Hedenstad forteller at hans mangeårige erfaring viser at noen blir bra av betennelsesdempende behandling, og også av å bli operert. Men han blir mer og mer desillusjonert når det gjelder behandling alene. Resultatene er veldig varierende.
- Det viktigste er å forebygge. Du kan ikke bare ta piller eller gå til fysioterapi hvis du fortsetter på samme måten som når du fikk smertene. Da blir det langvarig og dyr behandling som i de fleste tilfellene ikke hjelper i lengden. Utfallet blir i alle fall veldig usikkert, konstaterer han.
Sparer på riktig utstyrRunar Hedenstad arbeider som fysioterapeut ved Triangelen fysioterapi og treningssenter i Elverum. Han arbeider også for HMS Elverum, og fungerer som bedriftsfysioterapeut for flere store produksjonsbedrifter i Elverum og Oslo.
I løpet av de siste årene er han blitt tøffere til å fortelle hva slags utstyr bedriftene må skaffe for å forebygge pc-relaterte plager blant de ansatte.
- Nå er jeg trygg på at jeg gir korrekte råd. Jeg tenker ikke lenger pris i forhold til utstyret jeg anbefaler bedriftene å skaffe seg. De sparer fort inn beløpet når alternativet kan være langtidssykmelding av ansatte, fastslår han.
I løpet av de siste årene har vi fått mer kunnskap om både utstyr og forebygging. Men fordi vi sitter lenger foran pc-en, er vi likevel ikke mindre utsatt for plager.
Status foran kompetanseFysioterapeuten har god erfaring i å evaluere bedrifter som ber om en rapport på det fysiske arbeidsmiljøet.
- I tilbakemeldingene er jeg tydelig på hva slags utstyr som mangler ved bedriften. Arbeidstakere skal også kunne be om riktig tilrettelagt fysisk utstyr, tilpasset spesielt for dem. Ledere rundt omkring har kanskje fått med seg dette, men statusjaget fører til at de kjøper inn dyrt, moderne utstyr uten å trekke inn kompetanse på hvordan for eksempel en stol skal være. Det kan føre til store utgifter til ingen nytte, konstaterer Hedenstad.
SymptomeneRådet til de ansatte er at de tar kontakt med bedriftshelsetjenesten så raskt de kjenner smerter i nakke, hode og arm.
- Det er viktig å gjøre det så snart som mulig, da kan du unngå at plagene blir kroniske. Man bør også trekke inn kompetanse som kan fortelle om arbeidsplassen er riktig tilrettelagt, sier Hedenstad.
Hvis plagene ikke blir borte ved enkle tiltak, er lege neste skritt for å få enten betennelsesdempende eller annen medisinering. Det sammen med konkrete øvelser, for eksempel vanlige trimstrikker og tøyning, kan være til stor hjelp.
Ikke jobb på bærbarEtt av de beste rådene Hedenstad kan gi, er å unngå å jobbe på tastaturet til bærbare pc-er.
- De har små, sammentrykte tastaturer som er en stor trussel i forhold til risikoen for å pådra seg plager. Kjøp ekstern mus og tastatur. Det er ikke nødvendig å være redd for å bruke musa, hvis den blir brukt med fornuft. Jeg anbefaler også alle å anskaffe et trådløst hodesett til telefonen for større fleksibilitet. Da kan du faktisk gå rundt på kontoret å snakke med for eksempel kunder, i stedet for å sitte statisk, avslutter han.