Farlige kjemikalier

800 dør årlig av farlige kjemikalier

En av tre ansatte i norsk arbeidsliv får ikke opplæring i håndtering av kjemikalier. Konsekvensen er 800 dødsfall hvert år som følge av farlige stoffer.

Publisert

Arbeidstilsynet har anslått antall årlige dødsfall som skyldes kjemikalier til å ligge på rundt 800 årlig i hele det norske arbeidsmarkedet, melder www.arbeidstilsynet,no.

"

Arbeidstakerne vet ikke hvor utsatte de er

- Arbeidstakerne vet ofte ikke hvilke stoffer de er utsatt for, eller hvor utsatt de er for disse, sier prosjektleder Gry Koller i Arbeidstilsynet.

Opplæring mangler

De ansatte har i ett av tre tilfeller ikke fått opplæring i hvordan de kan beskytte seg mot kjemikalier. Dette betyr at arbeidstakerne ikke vet hvilken risiko de utsetter seg for når de håndterer eller puster inn helsefarlige stoffer. Mange tar derfor ikke nødvendige forholdsregler.

Kjemikaliekampanje i utvalgte bransjer

Arbeidstilsynet har utført rundt 2100 tilsyn i utvalgte bransjer som bilverksteder, verksted- og mekanisk industri, GUP-bransjen, samt grafisk bransje. Alle er bransjer som i svært stor grad benytter seg av kjemiske substanser som utgjør en fare for mennesker på arbeidsplassen.

3 av 4 har ikke foretatt risikovurdering

Rundt tre av fire virksomheter har ikke gjennomført en risikovurdering, og har da heller ikke laget noen handlingsplan basert på dette. Godt over halvparten har heller ingen kunnskap om hva slags typer forurensinger de arbeider i, eller hvor omfattende disse er. Dette skyldes manglende målinger av luften i arbeidslokalene. Bruken av punktavsug og nødvendig verneutstyr er manglende. En av tre virksomheter mangler også god nok ventilasjon. (arbeidstilsynet.no)

"
Powered by Labrador CMS