Belastningsskader er fortsatt det vanligste arbeidsrelaterte problemet i Europa. Nøkkelen til forbedring er å engasjere hele arbeidsplassen.
Sammen med hjerte- og karsykdommer, astma/kols og stress utgjør belastningsskader de fleste sykemeldinger.
Årsaken til belastningsskader er ofte monotont arbeid med ensidig belastning. Problemet gjelder ikke bare Norge. I Europa sier hver fjerde arbeidstaker at de lider av ryggvondt, mens hver femte har en eller annen form for belastningsplage.
Selv om de skandinaviske landene har vært et forbilde når det gjelder teknisk utvikling, minsker ikke belastningsskadene i arbeidslivet. En forklaring er at spesialisering, ensidighet og tempo har økt, samtidig som vi har fått mer stillesittende arbeid ved datamaskiner. Kombinert med tidspress, lav kontroll eller lav delaktighet kan dette forverre plagene.
Det svenske Arbetsmiljöverket har nylig foretatt 1000 tilsyn i fire bransjer, med vekt på manuell håndtering i helse og omsorg og transport, belastningsergonomi i montering og ergonomi i renhold. Resultatet var nedslående: Mellom 50 og 75 prosent av arbeidsplassene hadde mangler. 1500 krav ble utferdiget.
Belastningsplagene kunne vært forhindret eller minsket hvis flere arbeidsgivere hadde fulgt de arbeidsmiljøregler og praktiske arbeidsmiljøløsninger som finnes. Dette krever et integrert og systematisk forebyggende arbeid.
– Jeg vegrer meg mot å tro at arbeidsgiverne bevisst sliter ut sine ansatte, kommenterer Mikael Sjöberg i Arbetsmiljöverket. Men de må bli bedre på å fange opp og vurdere risiko som kan gi plager.
– For at dette skal fungere, må alle på arbeidsplassen engasjere seg, ikke bare arbeidsledere og verneombud. Da ville flere organisasjoner levd opp til loven som gir arbeidstakere rett til å påvirke gjennomføringen av eget arbeid, slik at tilstrekkelig bevegelse, variasjon og restitusjon kan oppnås.
– Ingen kan drive arbeidsmiljøarbeidet alene! Alles engasjement er nødvendig for å få et holdbart arbeidsmiljø, avslutter Sjöberg.