Svenske arbeidsulykker
Svenske arbeidsulykker

Svenskene slurver med sikkerheten

I fjor omkom minst 66 personer i arbeidsulykker, mest fordi bedriftene slurver med sikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

I fjor omkom minst 66 personer i Sverige i arbeidsulykker. Bedrifter slurver med sikkerheten, og aller mest slurver utenlandske virksomheter, ifølge det svenske Arbetsmiljöverket.

Mange ulykker kunne vært unngått

Mange av ulykkene hadde kunnet vært unngått med et aktivt arbeidsmiljøarbeid, sier Arbetsmiljöverkets generaldirektør Kenth Pettersson till nettstedet DN.se.

Ingen storulykker i fjor

Etter stormen Gudrun i 2005 steg antallet døde i arbeidsulykker, 68 personer omkom det året. I fjor omkom 66 personer, til tross for at ingen større ulykke fant sted i Sverige dette året.

En dødsulykke i uken

- Det hender minst en dødsulykke i uken. Jeg er svært misfornøyd med dette, det er altfor mange, sier Pettersson.

Effektivitet foran sikkerhet

Ifølge Kenth Pettersson er arbeidsmiljøarbeidet blant svenske bedrifter ikke høyt nok prioritert, og mange virksomheter setter effektivitet framfor sikkerhet. Pettersson mener at bedriftene må kartlegge eventuelle risikoer.

Spesielt dårlig blant utenlandske bedrifter

Arbeidsmiljøarbeidet fungerer spesielt dårlig blant utenlandske bedrifter. Ved arbeid i Sverige gjelder svenske arbeidsmiljølover, men i flere tilfeller er det åpenbart at sikkerhetsforskrifter ikke blir fulgt. Det er også de utenlandske arbeiderne som er overrepresentert blant dem som omkommer i arbeidsulykker.

Størst økning i fallulykker

De fleste av de 66 dødsfallene i fjor fant sted i transport og samferdsel. Den største økningen skjedde i fallulykker, med dobbelt så mange i 2006 sammenliknet med 2005, skriver DN.se.

"