HMS-rådgiver-Per-Even-Peder

Vi vil ha sunn kantinemat

To ferske undersøkelser viser at én av ti norske arbeidstakere opplever at arbeidsplassen legger til rette for et sunt kosthold. Virksomhetsledere mener derimot at tilbudet både er sunt og variert. 

Publisert

Hennig-Olsen Is i Kristiansand tilbyr sine ansatte en fristende salatbar i grønn kantine. Til høyre HMS-rådgiver Per Even Pedersen. (Foto: Jan Tveita)

Norske arbeidstakere er nylig blitt spurt om i hvilken grad de opplever at arbeidsplassen legger til rette for en sunn livsstil. Samtidig er 300 bedriftsledere og HMS-ansvarlige blitt stilt samme spørsmål. Undersøkelsen har blant annet sett på om ansatte har tilgang på sunn og variert mat i kantina og i møter.

Ulike oppfatninger

Paradokset er at 60 prosent av 300 spurte bedriftsledere og HMS-ansvarlige oppgir at kantina har sunn og variert mat, mens bare 13 prosent av de spurte arbeidstakerne (et utvalg på 682 respondenter) mener det samme om kantina i den virksomheten de arbeider.

Selv om disse to respondentgruppene ikke kan sammenliknes direkte, finner man en klar tendens i undersøkelsene. Virksomhetsledere og norske arbeidstakere har ulike oppfatninger om i hvilken grad arbeidsplassen legger til rette for et godt kosthold.

Ekspertråd

– Hva vi spiser har innvirkning på hvordan vi jobber her og nå, sier klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæg ved Norsk idrettsmedisinsk institutt (Nimi). Sellæg er ekspert på livsstilsendringer, kosthold og ernæring. Hun mener at virksomhetsledere har alt å vinne på å løfte matkvaliteten på arbeidsplassen.

– Lunsjen er et av våre tre hovedmåltider og er en viktig del av vårt totale kosthold. Dermed kan hva vi spiser til lunsj, få betydning for helsa vår på lang sikt, men det å spise riktig og ofte, har stor innvirkning på hvordan vi arbeider her og nå, forklarer Sellæg.

Ernæringsfysiologen mener at det å ha tilgang på «langsomme karbohydrater» og frukt på arbeidsplassen kan bidra til å holde arbeidsfokuset oppe over lengre perioder.

– Mange av oss yter mer og bedre når vi har et jevnere blodsukker, forteller hun.

Selv om mange har store kantiner som er drevet av profesjonelle aktører, er de fleste arbeidsplassene i Norge mindre og mellomstore bedrifter som drifter kantina selv.

Sju tips for en sunnere arbeidsplass

Sellæg mener det ikke er så mye som skal til for at maten på arbeidsplassen blir både sunnere og bedre. Hun anbefaler sju enkle grep for å få en sunnere arbeidsplass og ansatte som yter mer i hverdagen:

* Fem om dagen. Frukt er et lettvint og godt mellommåltid som kan bidra til å holde konsentrasjonen oppe.

* Grove alternativer. Grovt brød bør være ett av alternativene i kantina.

* Bytt ut saltbøssene med urter. Saltinntaket er for høyt blant nordmenn. Bytt ut saltet med urter som tilfører smak.

* Grønnsaker først. Står grønnsaker først i rekka ved lunsjbordet, øker sjansen for at flere forsyner seg av disse. Serverer virksomheten varmmat, bør mengden grønnsaker være større enn mengden pasta, ris eller potet.

* Reduser mettet fett: Kylling og kalkun kan gjerne erstatte bearbeidete kjøttprodukter.

* Bruk lettmelk istedenfor H-melk i supper og sauser. Kesam kan med fordel brukes istedenfor rømme.

* Øk tilgangen på friskt og avkjølt vann. Sørg for at vann er lett tilgjengelig gjennom hele dagen, også i kantina.

Det er Stamina som har gjennomført de to spørreundersøkelsene. Norsk idrettsmedisinsk institutt (Nimi) er en del av Stamina.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS