Du er her

Velvære i høysetet

Få ting er så deilig som å bli massert av varme hender. Moderne massasjestoler er likevel tett på. Vi har prøvekjørt et lite utvalg
Av Anonym
Publisert 12.12.2006 13:00

Se også: Test av massasjestoler

"

Vår minitest er på ingen måte komplett. Det finnes flere leverandører og mange flere produsenter på markedet. Vi har enkelt og greit valgt de fire leverandørene som hadde utstilling under messen Industridagene 2006.
Testen er basert på en kortvarig og subjektiv vurdering av HMS-magasinets egne medarbeidere. Én av farene med dette, er at bedømmingen kunne blitt annerledes om vi hadde hatt stolene til langtidstest, slik at vi kunne bli kjent med alle deres funksjoner og fortreffeligheter. Men tidligere erfaring tilsier at førsteinntrykket gir en rimelig god pekepinn.
Prøv før du kjøper
Siden utvalget er så stort, anbefaler vi deg å titte rundt før du handler. Vårt inntrykk er at prisnivået er forholdsvis likt mellom de ulike aktører. Lik kvalitet synes å ha noenlunde lik pris. Betaler du mer, får du først og fremst igjen i form av flere funksjoner og økt slitestyrke. Vår oppfatning er at pris ikke bør være den styrende parameteren for hvilken leverandør du velger.
Det viktigste må være hvordan du selv liker stolen. Prøvesitt og dann deg en subjektiv oppfatning. Førsteinntrykket er sannsynligvis det riktigste. Men ha i mente at de fleste stoler har et antall forskjellige massasjeprogrammer.
Ideelt sett bør du prøve flere av dem og bli kjent med stolen over tid. Langtidstesting er noe de færreste av oss har tid til å drive med, så gå heller for førsteinntrykket. Eller spør leverandøren etter referanser.
Kan leverandøren tilby tilleggsytelser, for eksempel fysioterapeut, er det vel og bra. Slike tjenester kan du imidlertid også få fra en tredjepart, eller fra din bedriftshelsetjeneste.
Smart å bli messeknadd
På HMS-relaterte messer kan du ofte treffe flere leverandører samtidig. Grip denne sjansen! Dette er en utmerket mulighet til å teste mange stoler på kort tid.
Stolene er imidlertid populære både blant besøkende og utstillere. Du kan ikke påregne å få noen langvarig massasje. Fem minutter er godt nok for å få et førsteinntrykk, men altfor lite dersom du ønsker å gjøre underverker for kroppen.
Et tips er å teste stolene enten ved messens åpning eller i den siste timen før stengetid. Da er det færre besøkende. Husk at en dypmassasje kan gjøre deg støl. Hvis målet er å teste flest mulig stoler i løpet av dagen, på full massasjestyrke, vil vi fraråde å sitte lenge i hver av dem. Gjør du det, vil du føle deg mørbanket dagen derpå.
Mental avspenning
En av leverandørene gjorde et poeng at du kan lytte til avslappende lyder underveis. Faktisk kunne alle levere såkalt autogen trening. Er du riktig heldig, får du en ørliten dupp mens du ligger i stolen. Det kan gjøre deg mer opplagt til resten av arbeidsdagen. Power nap kalles det visst, og selv ledere skal ha fått øynene opp for at det kan være lønnsomt å la arbeidstakere ta seg en høneblund.
Vi må innrømme at vi ikke er helt overbevist om denne funksjonen. Hvis du er så trøtt at du trenger søvn i løpet av arbeidsdagen, har du lagt deg for sent de siste kveldene. Eller stresset altfor mye.
En annen leverandør viste til en svensk forsker, som hadde funnet at de aller fleste mennesker opplever slik musikk som avstressende. Forskeren fant imidlertid ingen reell, medisinsk reduksjon i stressnivået. Stress bør nok derfor takles på andre måter.
Vi råder deg til å følge hjertet. Selv om den medisinske effekten kan betviles, er det unektelig deilig å bli dullet med og samtidig ha behagelig musikk i ørene. Mange vil sette pris på denne funksjonen, som kan gi fornyet arbeidslyst. Men vit hva du kjøper.
Styr unna hjemmemarkedet
I Norge er det først og fremst yrkeslivet som etterspør massasjestoler. Det skyldes at det er mye lettere for leverandørene å selge inn stoler til bedriftsmarkedet.
En annen årsak, er at selgeren må være litt aktiv for å få gjennom et salg til en privatperson - i hvert fall hvis det er snakk om et impulskjøp. En slik måte å selge på er ikke vanlig for oss nordboere, som ofte foretrekker å rusle for oss selv i møbelbutikkene.
Massasjestoler til hjemmemarkedet koster typisk 10-20 000 kroner. De er altså vesentlig billigere enn proffstolene. Til hjemmebruk vil de trolig fungere utmerket, men med forbehold om at antall massasjepunkter og -programmer er færre - om dette overhodet har noen praktisk betydning for deg.
Det du først og fremst betaler for med en proffstol, er kvalitet og slitestyrke. En god proffstol kan rusle og gå i flere år uten vedlikehold. En hjemmestol er ikke bygd for like intensiv bruk. Likevel kan den nok fungere greit om arbeidsplassen er liten. Rådfør deg gjerne med leverandøren.
Svinaktig deilig
En massasjestol for bedriftsmarkedet koster i området 30 til 60 høvdinger. Skal du ha en av topputgavene, må du ut med drøye femti. Pluss moms. Til gjengjeld får du det nyeste og beste som kan kjøpes for penger, og kan masseres både her og der til oppunder ørene.
Vi testet et par slike toppmodeller på messen. Det var svært så deilig å få massert føtter, legger, armer, skuldre, nakke og tinning - i tillegg til det sedvanlige; lår, rumpe og rygg.
Å sammenlikne med en manuell oljemassasje, blir som å sammenlikne epler og pærer.
Tre av oss testere har erfaring med manuellmassasje, og vil nok si at dette er uslåelig. Men moderne stoler ligger ikke langt etter. De føles svært menneskelige. Dessuten er det meget praktisk å kunne beholde klærne på.
De fleste bedriftskunder velger stoler til oppunder 40 000 kroner. For denne prisen får du en god og slitesterk stol med et vell av massasjeprogrammer.
Det kommer stadig nye modeller på markedet. Hele tiden med nye funksjoner. Tenk gjennom hva du trenger. For noen kan det sikkert være nyttig med hundrevis av forskjellige massasjeprogrammer, men sannsynligvis kommer du aldri til å behøve alle. Antall programmer bør derfor ikke være ditt viktigste valgkriterium.
Én funksjon peker seg ut som spesielt nyttig: Muligheten for å stille inn rygglengde, enten det skjer automatisk eller må gjøres manuelt. En av stolene kunne til og med finne de ømmeste musklene før den satte i gang selve massasjen. Intet hokus pokus, men måling av varmeutstråling. Støle muskler har lavere temperatur enn omgivelsene.
Stort marked
50 000 er ikke småpenger. Betaler det seg? Noen leverandører reklamerer med at stolene gir lavere sykefravær. I så fall skal det ikke mye til før investeringen lønner seg. Samtidig må bedriften påregne tapt arbeidstid hvis stolen brukes i arbeidstiden.
Vi så det som lite hensiktsmessig å spørre etter dokumentasjon på om sykefraværet faktisk går ned. Årsakene til sykefravær er så sammensatte at det neppe er mulig å måle effekten av enkelttiltak på en sikker måte.
Markedet for massasjestoler har vokst kraftig og er i dag på flere titall millioner kroner. Vi tror dette taler for seg: Mange arbeidsgivere ser det som lønnsomt å investere i slike stoler.
Ikke eneste tiltak
Flere av leverandørene kunne tilby oppfølging og rådgivning sammen med fysioterapeut. Det er sannsynligvis ikke så dumt, spesielt ikke for arbeidstakere som har muskel- og skjelettplager.
Hvis du har arbeidstakere som virkelig sliter med kroppen, er det selvfølgelig ikke nok å kjøpe en massasjestol og tro at problemene fordufter som dugg for solen. Kanskje er det utformingen av arbeidsplassen som gjør at den ansatte har vondt. Men det kan også skyldes uheldige arbeidsrutiner, for lite trening eller forhold utenfor arbeidstiden - for ikke å snakke om organisatoriske problemstillinger.
Som et rent velferds- eller trivselstilbud vil en massasjestol bli tatt godt imot, det er vi sikre på. Skal den derimot brukes i medisinsk øyemed eller for å redusere sykefravær, bør investeringen ses i en større sammenheng. Ta gjerne med bedriftshelsetjeneste, fysioterapeut/ergoterapeut og verneombud på en liten gjennomgang av virksomheten. Finn ut hvor skoen(e) trykker og sett inn de tiltakene du vurderer som mest effektive.
Glem ikke muligheten til å få hjelp av leverandørene. De sitter med mye god kunnskap. Vi fikk et meget saklig inntrykk av de fire som var på messen, men snakk gjerne med to-tre stykker. Da vil du lettere få inntrykk av hvilke massasjefunksjoner som betyr noe for deg, og hvilke som havner i kjekt-å-ha-kategorien.
Eie eller leie?
Alle de testede apparatene kunne kjøpes eller leases, i et par tilfeller også leies. De aller fleste arbeidsgivere velger å leie/lease, selv om det nok vil falle seg billigere å kjøpe (vi overlater til økonomene å ta seg av detaljene her). Langtidsleasing er igjen billigere enn leie. Vedlikehold er stort sett inkludert i prisen uansett, og i alle tilfeller synes behovet å være lite. En av leverandørene hadde for eksempel levert stoler til flere oljeinstallasjoner på sokkelen, men slapp ikke til for å drive vedlikehold. Det behøvde de heller ikke, for stolene ruslet og gikk i de tre årene leieavtalen varte.