Du er her

Tungt å komme i gang?

Det tyngste med ferien kan faktisk være å vende tilbake til jobben. Ta det med ro – vi har noen gode råd.
Av Geir Christiansen
Publisert 07.08.2019 10:25

For mange er det nettopp det å logge seg på nettverket, eller ta på seg arbeidstøyet igjen, som kan oppleves som den største utfordringen med å ha ferie. Det går skikkelig tungt. Ingen ting sitter der det skal.

– Ta det helt med ro. Dette er helt normalt. Hva kan du forlange av deg selv når du har tillatt deg å gå helt inn i feriemodus og latt stresshormonene få fri? Spør stressforsker Are Holen ved NTNU Trondheim, og fortsetter:

– Vi er i et lavere turtall i ferien og skal opp igjen. Da bør man ikke begynne i full fart, men tillate seg å la det gå noen dager, kanskje et par uker. Først etter denne perioden vil man kjenne etter om reservene faktisk er der. Så ikke døm deg selv etter to dager, da er du definitivt ikke på topp.

I tillegg er det viktig å være klar over at det å være i jobb er bra for den psykiske helsen. I en studie gjort av forsker Fredrik Norstrøm ved institutt for epidemologi og global helse ved Umeå universitet, viser resultatene at den store merverdien ved å være i arbeid er nettopp bedre helsemessig livskvalitet. Det er stor forskjell på yrkesaktive og arbeidsløse. Blant arbeidsløse var det 24 prosent flere enn blant yrkesaktive som opplevde problemer med angst og depresjon. Dette skriver prevent.se.