Du er her

Tar naturen inn på arbeidsplassen

- Det ligger en betydelig helsegevinst i å ta naturen inn på arbeidsplassen. Da jobber vi bedre, trives bedre og blir mindre syke.
Av Jan Tveita
Publisert 19.02.2007 11:45

 Les også: Vitamininnsprøytning for arbeidsmiljøet

"

Dette hevder Anne Brit Storvik, gründer og partner i bedriften BioOffice.

- Vi er skapt for å være ute i naturen, men det moderne mennesket sitter innendørs mesteparten av tiden.

Hvorfor da ikke gjenskape naturen innendørs? Å jobbe i et BioKontor gir en betydelig helseforbedring, mener Storvik. Vi jobber mer effektivt, trivselen på arbeidsplassen øker, og vi får mindre sykefravær. Storvik hevder hun har belegg i forskningen for sine påstander. Tilbakemeldingene fra brukerne peker også i samme positive retning.

Inn med dagslys

- Hvordan går dere konkret til verks for å gjenskape naturen innendørs?

- Konseptet, som vi kaller for et BioKontor, baserer seg på å bruke grønne planter og simulert dagslys. Når vi blir kontaktet av en arbeidsplass, tar vi først en befaring på stedet for å kartlegge brukernes behov. Deretter skifter vi ut alt eksisterende lys med dagslys og plasserer grønne planter på pulten. Dette er tropiske regnskogplanter som ifølge forskning utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har spesielt god effekt på mennesker.

- Har du en kontorarbeidsplass, får du i praksis to lysarmaturer på pulten din, begge med regulerbar styrke. De individuelle forskjellene er store med hensyn til behovet for lys på arbeidsplassen. Det varierer også med utformingen av det fysiske arbeidsmiljøet. Det er svært viktig å kunne bestemme lysstyrken selv. Vi tilbyr alle brukerne en gratis prøveperiode, og alt er basert på leie. Hver og en må få kjenne på kroppen selv hvordan det føles før du går inn på en abonnementsordning.

Avhengighetsskapende

- Rapporter vi får, tyder på at løsningen er sterkt avhengighetsskapende, sier Storvik. Vi bruker mye tid på justeringer og endringer underveis for å finne fram til de beste løsningene. De grønne plantene på kontoret gjør at vi trives bedre på jobben.

- På de fleste arbeidsplassene bidrar de dessuten til et bedre inneklima, som igjen gir de ansatte bedre helse. Den beste måten å redusere sykefravær på, er å forebygge at sykefraværet oppstår.

Folk får mer ut av arbeidsdagen sin og sover bedre om natten. Skoler, sykehus og bedrifter melder tilbake om ansatte som er mindre plaget av hodepine og trøtthet. Effekten er den samme enten du er åtte år og skoleelev eller voksen og jobber på kontor.

- Det hele dreier seg om hva som er best for vår biologi. Vi jo er skapt for å være ute i naturen, ja, vi er natur, slår Anne Brit Storvik fast.