Du er her

Svenskene finner ikke hjertestarteren

To tredeler av svenske hjertestarterne er vanskelig å finne når det er bruk for dem. Årsaken er at de ikke er registrert i hjertestarterregisteret.
Av Redaksjonen
Publisert 15.10.2018 14:36

Det er ikke bare her i landet vi har en stor utfordring med å få tak i hjertestarter ved en akutt hjertestans. Mange svenske bedrifter og organisasjoner som har gått til anskaffelse av en hjertestarter, har ikke registrert dem slik at SOS Alarm raskt kan henvise til nærmeste hjertestarter i en nødssituasjon, melder dagensmedicin.se. 

Registrering er synliggjøring

– Det er først når hjertestarterne blir registrert at de blir synlige både for allmennheten og for alarmsentralene, sier Jacob Hollenberg, leder for hjertestoppavdelingen ved Karolinska Institutet. Han mener at flere må registrere hjertestarterne sine. I dag befinner 16 000 av rundt 50 000 hjertestarterne i Sverige seg i registeret.

Sju av ti kan overleve

– Ved plutselig hjertestans overlever i dag dessverre bare én av ti. Men vi vet at potensialet for å redde flere er veldig stort. Dersom en hjertestarter benyttes de aller første minuttene etter at en person faller sammen, kan hele sju av ti overleve. Så potensialet er enormt om disse apparatene benyttes veldig raskt, understreker Hollenberg.

Utenfor sykehus rammes rundt 10 000 mennesker i året av hjertestans i Sverige. I dag benyttes en offentlig hjertestarter i bare tre prosent av tilfellene.

(dagensmedicin.se)

Nøkkelord