Sveiser-Noble-Installation

Sveising kan gi hjertetrøbbel

Å puste inn sveiserøyk er uheldig for helsa, viser ny svensk undersøkelse. Men med kunnskap, ventilasjon og verneutstyr forebygger du helseskadene.

Publisert

Åndedrettsvern på plass. Sveiseren er Christian Sandelin hos Noble Installation AS i Rakkestad. (Foto: Jan Tveita)

I Sverige arbeider mellom 20 000 og 25 000 personer som sveisere, skriver Arbetsmiljöverket i en pressemelding. Enda flere, omkring 250 000 personer, utfører fra tid til annen sveisearbeider uten å kalle seg sveisere. Et eksempel er bilmekanikere.

Mange arbeider med sveising

– Det er veldig mange som arbeider med sveising i Sverige. Det er derfor viktig med arbeidsmiljøkunnskap slik at vi arbeider riktig og med riktig utstyr. Rapporten gir oss ny kunnskap om dette, sier Magnus Svartengren i Arbetsmiljöverket.

Små partikler i sveiserøyk

" Sveising innebærer att man varmer opp metallstykker og sammenføyer dem gjennom sammensmelting. Ved sveising dannes en røyk der innholdet av partiklene kan være omkring 1000 ganger høyere enn i den vanlige lufta. – De partiklene som dannes, er svært små og når langt ned i luftveiene, sier Bengt Sjøgren, spesialist i yrkesmedisin og mannen bak undersøkelsen.

Helsekonsekvensene er forskjellige, avhengig av hvilken sveisemetode som brukes, om man bruker gass-sveising eller metallbuesveising, og hvilke materialer som sveiseren arbeider med, forklarer Sjøgren.

Noen eksempler på sykdommer som kan ramme sveisere er, ifølge forskningen, besvær i luftveiene, lungeødem, astma, kronisk bronkitt, KOLS, lungebetennelse, hjertesykdommer, slag, kreft, påvirkning av nervesystemet og fertiliteten.

Forskrift om sveising

Arbetsmiljöverket har lenge hatt en forskrift med regler om sveising, som arbeidsgivere må følge. Forskriften stiller krav om at sveisere har kunnskaper om risikoene knyttet til arbeidet, noe som også Sjøgren peker på som viktig.

Alle sveisere bør bruke personlig åndedrettsvern, og samtidig bruke punktavsug for å suge bort røyken så den ikke sprer seg til resten av lokalet, påpeker Bengt Sjøgren i rapporten. En annen måte å beskytte seg på, er å bruke hørselsvern, spesielt ved liggende sveising, da gnister kan komme inn i ørene.

(Arbetsmiljöverket)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS