(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Sats på digital avvenning

Vi kikker på mobilen 150 ganger om dagen. Samtidig opplever mange at de er stresset på jobben og privat. Som en motreaksjon velger stadig flere å droppe mobilen for å være til stede her og nå.

Publisert

Tyr du raskt til mobilen i lunsjpausen? Må du sjekke om det er noe nytt på Facebook når du venter på bussen? Kanskje surfer du på mobilen under toalettbesøket også? Bare slapp av: Du er ikke alene. Faktum er at mobilen er avhengighetsskapende, skriver prevent.se.

– Når det skjer noe nytt på skjermene våre, aktiviseres et belønningssenter i hjernen. Vi vil ha stadig mer av det som får oss til å føle oss bra, sier Micke Darmell, forfatter og foreleser om digitalt stress.

Vi blir mindre effektive

Forskningen viser at vi blir mindre effektive og mer stressutsatte når vi sitter ved en skjerm over lang tid. Dersom vi i tillegg surfer på mobilen før vi legger oss, forstyrres søvn og hukommelse. Hjerneforsker Katarina Gospic sammenlikner det med trening:

– Det er ingen som går på treningssenteret og trener biceps sju dager i uka, sier hun. Dersom vi gjør det, vil armene til slutt ramle av. På samme måte trenger hjernen hvile for å fungere best mulig.

En undersøkelse viser at vi bruker halve arbeidsdagen på å bearbeide informasjon. Da har vi bare halve dagen igjen til å utføre våre faktiske arbeidsoppgaver. Og arbeidet med å bearbeide informasjon tar aldri slutt, sier hun.

– Stressrelaterte sykdommer har økt med 100 prosent de siste ti årene, like lenge som vi har hatt smarttelefoner. Vi gjør ikke det vi skal, vi fremskynder arbeidsoppgaver og tar med oss jobben hjem. Istedenfor å avgrense arbeidstiden, jobber vi mer enn noensinne.

Hvetebrødsdagene for digital teknikk er over, mener hun. Nå har det virkelige forholdet startet, og med det følger hverdagens utfordringer.

– Teknikken gir oss fantastiske muligheter, men vimå bruke den med en hensikt. Det er når vi forbruker bevisstløst at vi går glipp av alt som gjør at vi føler oss glade. Som forhold og fysisk trening, sier hun.

Vi trenger spilleregler

Så hva kan vi gjøre for å få et sunnere forhold til smarttelefonen? I tillegg til at vi har et ansvar selv, må arbeidsgiver sette det digitale arbeidsmiljøet på agendaen.

– Alle arbeidsplasser trenger spilleregler som ledere og medarbeidere utarbeider i felleskap. Det kan være mobilfrie møter og å legge fra seg mobilen i lunsjpausen. Dialogen har begynt i andre land. I Frankrike er det for eksempel forbudt å kommunisere på e-post etter arbeidstid. Man har begynt å forstå at vi produserer mindre på grunn av smarttelefonen, sier Micke Darmell.

Viktig med balanse

– Et stikkord er balanse, mener Katarina Gospic. Det er knapt noen som er helt imot den nye teknikken i dag. Men vi må snakke om når og hvordan vi skal bruke den. Forskningen viser tross alt at man blir mer kreativ og effektiv allerede etter tre dager uten mobiltelefonen. Selv har jeg telefonen i flymodus så ofte jeg kan, sier hun.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS