Du er her

Nye oppfinnsomme frynsegoder

Kunne du tenke deg frisør i arbeidstiden, hundepasser eller ta pc-en med og jobbe i Syden? Nye goder sniker seg inn i kampen om å holde på de ansatte, og godene blir stadig mer oppfinnsomme.
Av Redaksjonen
Publisert 01.03.2018 10:42

Spesielt mer frihet under ansvar og rom for selvutvikling er populært, skriver business.dk. Folk på jobbjakt krever særlig selvutvikling og frihet samt fleksibilitet i arbeidstiden. Det blir noen av de største frynsegodene på fremtidens arbeidsmarked, spår Ingeniørforeningen IDA.

Kreative goder

La en hundepasser ta seg av hunden din eller jam en halvtime med kolleger i musikkrommet. Fra USA kjenner vi eksempler på at frynsegoder på jobben har nådd nye kreative høyder hos blant annet virksomheter som Google og Dropbox.

Men også her i Norden flytter frynsegodene seg til nye steder. Det er ikke lenger bare yoga, frisk frukt og lekker lunsj bedriftene lokker jobbsøkende med innenfor tekniske fagområder. Elektronikkvirksomheten Kamstrup AS nær Skanderborg i Danmark tilbyr for eksempel hårklipp og tannlege i arbeidstiden, forteller tv2.dk. HR-sjefen kaller ordningen «superpopulær».

Ideen bak er å få hverdagslogistikken til å gå lettere. Større fleksibilitet og frihet under ansvar går som en rød tråd gjennom frynsegodene.

Større frihet

De siste årene har vist at stadig flere akademikere i jobb nyter godt av andre goder enn lønn. Den store etterspørselen etter dyktige medarbeidere innenfor it, teknikk og naturvitenskap får virksomheter til å ta fram det tunge skytset når de skal lokke til seg kandidater.

– Det er ikke alltid lenger nok å tilby dobbelt lønn og treningssenter hvis man vil konkurrere om de beste kandidatene, sier Juliane Marie Neiiendam, leder for Ansattes Råd i IDA.

Folk på jobbjakt forlanger selvutvikling og frihet i arbeidstiden, og det blir to av de helt store frynsegodene på fremtidens arbeidsmarked, sier hun.

Det handler dels om å sikre medarbeiderne konstant faglig utvikling i form av kurser, etterutdanning og kompetanseutvikling generelt, men det handler i høy grad også om selvutvikling og større frihet til å arbeide hvor som helst. Igjen er fleksibilitet i fokus.

(business.dk)