Du er her

Norges grønneste butikk

NorgesGruppen Eiendom har bygget KIWI Dalgård, som åpner i Trondheim 7. september. Utbyggeren kaller butikken for landets grønneste butikk. Ved hjelp av solceller og grunnbrønner produserer butikken mer energi enn den bruker.
Av Redaksjonen
Publisert 05.09.2017 11:05

Taket og veggene på KIWI Dalgård er dekket av 560 kvm solceller som produserer 56 000 kWh i året. Rundt butikken er det boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600 000 kWh i året. Sammen med varmegjenvinning fra kjøle- og frysedisker gir dette mer energi enn butikken bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomta, heter det i en pressemelding fra Kiwi.

Enova bidrar

Merkostnaden for miljøtiltakene er åtte millioner kroner. Enova har bidratt økonomisk med tre millioner kroner til utprøving av solcellene på butikken.

– Denne miljøbutikken er et nytt eksempel på at KIWI og NorgesGruppen går foran i en utvikling som vi i Enova setter utrolig stor pris på, og er helt avhengig av for å nå våre mål, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Grønn transport

Også transporten av varer til KIWI Dalgård blir miljøvennlig. Fra 2018 skal lastebiler fra NorgesGruppens grossist ASKO gå på el eller hydrogen produsert med egne vindmøller og solceller. ASKO har som ambisjon å være selvforsynt med ren energi i 2020.

– KIWI er kjeden med flest butikker her i landet, så det er klart vi har et ansvar for å ligge i front. Vi skal gjøre det enkelt for kundene våre å ta grønne valg, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland klipper snora når KIWI Dalgård åpner torsdag 7. september.

(Pressemelding fra KIWI)

Nøkkelord