(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Musikere pådrar seg belastningsskader

Et svensk forskningsprosjekt skal følge fiolinister i to ulike orkestre i et år. Målet er å finne metoder for å forebygge belastningsplager blant strykere.

Publisert

Det kan være strevsomt å spille et strykeinstrument, skriver prevent.se. Mange yrkesaktive musikere får problemer med nakke og skuldre.

– Det spiller ingen rolle om du jobber med en boremaskin eller en fiolin, begge verktøyene kan skape problemer – sett fra et belastningsperspektiv, sier den svenske forskeren Teresia Nyman til nettstedet. Nyman er forsker på institutt for arbeids- og miljømedisin ved universitet i Uppsala og prosjektleder for en ny studie der forskere skal følge fiolinister i to forskjellige orkestre et år. Målet er å forebygge belastningsplager blant strykere.

Forskningsmidlene sitter langt inne

– Det har vært vanskelig å få forskningsmidler til dette feltet. Kanskje har man sett det som en liten yrkesgruppe og ment at musikere skal være glad til for å få jobbe med sin hobby, sier Nyman. Men sett fra et belastningsperspektiv spiller det ingen rolle om det er en boremaskin eller en fiolin du jobber med – begge verktøy kan skape problemer, sier hun.

Vil se etter kjønnsforskjeller

– Det handler om belastninger med høye presisjonskrav, og i tillegg har musikerne også høye prestasjonskrav, noe som også innebærer en psykososial belastning. Studien skal samle inn en mengde ulike data, både tekniske data som belastningsnivå, og individuelle data. Deltakerne skal skrive dagbok og bli undersøkt av fysioterapeuter. Fiolinistene er i ulike aldre og av begge kjønn, noe som gjør at forskningsresultatene også vil kunne tilpasses andre yrkesgrupper, sier Nyman.

– Vi vet at kvinnelige musikere har mer plager enn mannlige. Her har vi en kjempegod mulighet til å finne forskjeller mellom kvinner og menn nettopp fordi de gjør akkurat det samme på samme millisekund, forklarer hun.

Fysisk trening viktig

Gjennom dagbøkene kan forskerne fange opp hvordan de enkelte musikerne håndterer stress i forbindelse med prestasjonskrav i et yrke der mange identifiserer seg sterkt med sin profesjon. Nyman har selv bakgrunn som pianist og fysioterapeut og vet hvor viktig det er å forebygge tidlig og drive fysisk trening.

– Det er viktig fordi mange musikere begynner å øve så tidlig som i fire–fem- årsalderen. Og det har virkelig skjedd en endring i forståelsen av å være fysisk aktiv. Da jeg var ung fantes det t-skjorter med teksten: Musikken reddet meg fra idretten. Slike t-skjorter finner du neppe i dag, sier hun.

Men likevel er det mange strykere som får problemer. Så håpet er at resultatene kan bidra til et bedre forebyggende arbeid.

– Det er kanskje ikke mulig å gjøre så mye med hvordan man holder fiolinen på skulderen, men det går kanskje an å påvirke for eksempel repertoarvalg og hvordan man planlegger arbeidet.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS