Du er her

Kutter ut engangsplast

I løpet av ett år skal butikkjeden fjerne all unødvendig engangsplast som bestikk, kopper, begre og sugerør fra sine butikker. Allerede i mai vil engangsbestikk i tre være å finne i flere butikker.
Av Redaksjonen
Publisert 03.05.2018 07:02

– Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda, i parken eller i sjøen. Vi tar vår del av ansvaret og har gitt oss selv korte tidsfrister. I løpet av ett år skal vi fjerne all plast i engangsbestikk, engangsbegre og engangskopper fra butikkene og erstatte dem med alternative materialer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding fra butikkjeden.

WWF roser initiativet

– Vi er glade for at MENY ønsker å bidra til å stanse tilsiget av plast i verdenshavene ved å fjerne unødvendig engangsplast fra sine butikker. Slike initiativ fra dagligvarebransjen er svært viktige, og jeg håper flere vil følge etter. Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet, inkludert en enorm mengde plast vi ikke hadde behøvd å bruke i utgangspunktet. Innen 2050 vil mengden plast overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer hvordan vi produserer, bruker og deponerer plast, sier Karoline Andaur, nestleder i WWF Verdens naturfond.

Trebestikk til piknik-kurven

Butikkjeden har startet reduksjonen av plast. Eksempelvis er plastbegrene i salatbaren og to av plastbegrene i ferskvaredisken erstattet med pappbegre. Endringen i salatbaren betyr alene en reduksjon i plast på seks tonn pr. år. Og fra mai kommer forbrukerpakninger med engangsbestikk i tre. Velger alle kundene bestikket i tre, spares kloden årlig for 2,3 millioner plastbestikk. Neste skritt er å fjerne plastkopper og sugerør, slik at kundene ikke kan velge plast til barnebursdagen eller piknik-kurven.

Ifølge Kjuus har butikkjeden behov for en del engangsemballasje for ferskvarer og ferdige måltidsløsninger. Nå snur kjeden hver stein for å finne ut hvor den kan kutte plast. Dette gjelder både serveringsprodukter i løsvekt til take-away-mat, men også i butikkhylla der kundene finner bestikk, kopper, sugerør og liknende i større forbrukerpakninger,

Vil redusere plastbruken betraktelig

Butikkjeden har som mål å redusere bruken av plast med minst 150 tonn innen 2020, og vil i tillegg til å se på unødvendig engangsplast ha fokus på frukt- og grøntavdelingen. Allerede før sommeren tar Kjuus sikte på å tilby gjenbruksposer til frukt og grønt. Ellers går kjeden over til løsvekt der det er mulig, bytter ut plast med papp der det er mulig og optimaliserer plasten på frukt og grønt som fortsatt trenger den. I løpet av 2018 vil all plast på fersk frukt og grønt være resirkulerbar, ifølge pressemeldingen.

(Pressemelding fra MENY)

Nøkkelord