Du er her

HMS-magasinet 6/2014

I HMS-magasinet 6/2014 har vi blant annet snakket med teamet i Tromsø som tar et krafttak for jobbhelsa til de kommunalt ansatte i byen, og vi har besøkt Mester Grønn på Lierskogen for å snakke om nærværsarbeid.
Av Anonym
Publisert 01.12.2014 06:00

HMS-magasinet og hmsmagasinet.no er for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet.


I denne utgaven kan du lese om:

AKTUELT

REPORTASJER

 • Krafttak for jobbhelse i Tromsø kommune
 • Blomstrende nærvær hos Mester Grønn
 • Måler alt i arbeidsmiljøet 
 • Måler støy og redder hørsel

MILJØLEDELSE

 • Kiwi - Den grønne butikken

FAGSIDENE

 • Nytt om forskning: Helsekontroller nytter – dersom de følges opp
 • Idébanken IA: Raskere frisk i Arendal
 • Juss og arbeidsmiljø: Ingen sykmelding etter kosmetiske inngrep
 • Spør Storeng
 • Spør HMS-rådgiverne
 • Verneombudets hverdag: Lange tradisjoner for godt arbeidsmiljø på Mack bryggeri

SIKKERHET

 • Vernerunde med veidirektøren
 • Ingenting hindrer klatrerne

NYE PRODUKTER

 • HMS-Produktnyheter

________________________________________________________________


Mer om denne utgaven:

Hva gjør du som IA-bedrift når du opplever at tiltakene ikke virker og sykefraværet bare stiger? Denne utfordringen ble både Tromsø kommune og butikkjeden Mester Grønn stilt overfor. Da Tromsø kommune ble IA-bedrift i 2002, lå sykefraværet på 9,3 prosent. Målet var å komme ned på åtte prosent i 2005.

– Så registrerte vi at sykefraværet bare gikk opp, sier prosjektleder Anne Grete Hansen, i Tromsø kommune. Nå har kommunen satt i gang et aktivt helsefremmende arbeid blant sine ansatte i samarbeid med bedriftshelsetjenesten.

– I 2011 var Mester Grønn en bedrift med et økende sykefravær, forteller HR-direktør Rita Bondeson Børke. Til tross for at vi var en IA-bedrift, pekte pila feil vei.

– Det var derfor nødvendig å ta noen grep, og etter en snuoperasjon som varte i tre år, ligger sykefraværet i dag godt under gjennomsnittet for bransjen, sier Børke fornøyd.

Les mer om helsefremmende arbeidsplasser og nærværsarbeid i HMS-magasinet!


Måler alt i arbeidsmiljøet

Ved hjelp av gode måleinstrumenter kan du forebygge skader og ulykker i arbeidsmiljøet.  Det meste kan måles, som for eksempel støy, støv, vibrasjoner, radioaktivitet og gasser.

Sammen med en verneingeniør dro vi ut til en byggentreprenør for å måle støy fra verktøy. Resultatene av støymålingene finner du i dette nummeret av HMS-magasinet.


Den grønne butikken

Da Kiwi valgte grønnfargen for å profilere seg i 1979, ante butikkjeden lite at den skulle åpne sin første grønne miljøbutikk 35 år senere. Målet er å få energiforbruket i en vanlig dagligvarebutikk ned i det halve. Les mer om den grønne butikken på Auli i Akershus i bladet!


På vernerunde med veidirektøren

HMS-magasinet var med da veidirektør Terje Moe Gustavsen var ute på befaring på et av Veidekkes anleggsprosjekter på E16 som åpnes for trafikantene i disse dager.

– Mye av arbeidet vi gjør er farlig, og vi må tenke sikkerhet hele tiden, understreker konsernsjef Arne Giske i Veidekke. Les mer om sikkerheten under veiutbygging i HMS-magasinet.


Høyt henger de

For klatrerne i Høyden er også sikkerheten alfa og omega. Høyt henger de og utfører takrydding, fasaderenhold, maling, monteringsarbeid, fasaderehabilitering, vinterforberedelser og taksikring – for å nevne noe.

Her får du et innblikk i arbeidsdagen til klatrerne:

 

Les mer om klatrerne i Høyden i HMS-magasinet!


De faste postene

I dette bladet kan du også lese om hvordan det er å være hovedverneombud ved Mack bryggerier i Nordkjosbotn. Du får i tillegg juss og arbeidsmiljø, nytt om forskning og gode virksomhetseksempler fra Idébanken IA og nye produkter. Med andre ord finner du mye interessant lesestoff!

God lesning!

________________________________________________________________

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

________________________________________________________________

"