Du er her

HMS-magasinet 2/2014

Klikkdannelser, dårlig kommunikasjon, uklare arbeidsoppgaver og høyt sykefravær. Dette preget arbeidsmiljøet i Nes barnehage på Stavsjø i Ringsaker – inntil snuoperasjonen høsten 2012. I dag trives de ansatte på jobb.Se hva mer du kan lese om i HMS-magasinet nr 2/2014.
Av Anonym
Publisert 05.05.2014 09:30


I denne utgaven kan du lese om:

    AKTUELT

REPORTASJER

 • Det er teamet som teller
 • Stor etterspørsel etter HMS-kompetanse
 • Føtter til besvær
 • Felles kultur i barnehagen
 • HMS – lønner det seg?

MILJØLEDELSE

 • Miljøvennlig kulturhus
 • Miljøsertifisert brannforebygger

Rusbehandling: Rusfri på tre dager

SYKEFRAVÆR

 • Rask oppfølging øker nærværet

FAGSIDENE

 • Nytt om forskning: Slik vil forskerne få ned sykefraværet
 • Idébanken IA: Fast jobb i sikte
 • Juss og arbeidsmiljø: Slik er den nye IA-avtalen
 • Spør Storeng
 • Spør HMS-rådgiverne
 • Verneombudets hverdag: Gode vernemøter gir flyt i hverdagen

________________________________________________________________


Mer om bladet:


En lysende idé

Direktør Arvid Furru hos belysningsprodusenten Osram i Oslo fikk en lysende idé: Hvorfor ikke motivere de ansatte til å bevege seg mer ved å la dem konkurrere i team?

De ansatte tok utfordringen på strak arm, og «gikk» løs på oppgaven. Les mer om skrittellerkonkurransen i bladet!


Godt skodd

Stadig flere ansatte oppsøkte bedriftshelsetjenesten ved sjokoladefabrikken Freia Mondelez i Oslo på grunn av fotplager, og dette ga negative utslag i sykefraværet.

– Siden omfanget var såpass stort, fikk vi etter hvert mistanke om at det kunne ligge noen felles årsaker bak, forklarer bedriftslege Knut Skyberg.

Derfor satte bedriften i gang sitt verneskoprosjekt, som skulle vise seg å bli svært vellykket. I dag er fotplagene redusert til et minimum, og sykefraværet har gått ned. Les mer om verneskoprosjektet i HMS-magasinet!


Attraktiv kompetanse

Etterspørselen etter god HMS-kompetanse er stor ute i bedriftene, og mange yrkesaktive har videreutdannet seg ved HMS Verneingeniørskolen ved Teknologisk Institutt (TI) i Oslo. Én av dem er QHSE Manager Ruth-Evy Vigre i GMC-gruppen i Stavanger. Vigre startet utdanningen i 2009 og var ferdig utdannet HMS verneingeniør i 2013. Hun kan skilte med tidenes beste karaktergjennomsnitt ved lærestedet. Les mer om henne og HMS Verneingeniørskolen i bladet.


Lønner HMS seg?

Det er Christian H. Rafn som stiller dette spørsmålet. Rafn er siviløkonom, og sammen med kollega Chris Ottesen i Sunne Organisasjoner har han satt seg ned og regnet på om det lønner seg med HMS. Finn fasitsvaret i bladet!


Bedrifter miljøsertifiserer seg

Hamar kulturhus skal ikke bare bli Innlandets nye kulturfyrtårn, det skal også bli miljøfyrtårn i løpet av året. Les mer om hvordan det meste er lagt til rette for at kulturhuset skal bli miljøsertifisert i løpet av kort tid.

Firesafe er allerede sertifisert. Les mer om veien til miljøsertifisering for brannsikkerhetsleverandøren i HMS-magasinet.


En vei ut av rusen

Anne Kari Haga fra Vang utenfor Hamar ble rusfri på bare tre dager - takket være en rusbehandling som går nye veier. Anne Kari Haga er kokkeutdannet, og har et inderlig ønske om å komme tilbake til arbeid igjen:

– Jeg skal i gang igjen, understreker Haga.


Rask oppfølging gir mer nærvær

Universitetet i Nordland satser på rask håndtering av sykefravær. Enkelte ledere lager oppfølgingsplan nesten før de har fått inn sykemelding. Les mer om sykenærværsarbeidet ved universitetet her!


Fagstoff for alle

I fagstoffet blir du oppdatert på forskning om sykefravær, den nye IA-avtalen og få gode ideer til tiltak i din virksomhet. Du kan også lese om hvordan det er å ha en byggeplass som arbeidsplass - slik hovedverneombud Ragnhild Strand  ved Nordlandssykehuset opplever det!

For øvrig bør du ikke gå glipp av mange nye arbeidsmiljøprodukter. De finner du også i bladet!

God lesning!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

________________________________________________________________

- Bestill abonnement

- Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet

________________________________________________________________

"
Nøkkelord