Du er her

Høyhælte sko til besvær

Flere tusen kvinner i Japan har undertegnet et opprop med krav om å få slutt på kleskoder som krever at kvinner må gå med høyhælte sko på jobb, melder NRK.
Av Redaksjonen
Publisert 10.06.2019 07:04

Den japanske frilanseren og skuespilleren Yumi Ishikiwa har rettet oppmerksomheten på at det nærmest er obligatorisk med høyhælte sko i arbeidslivet i landet, ifølge The Guardian.

Startet Twitter-kampanje

Ishikiwa startet #KuToo-kampanjen på Twitter etter at hun måtte bruke høyhælte sko mens hun jobbet i et begravelsesbyrå i Japan. Rundt 20 000 kvinner har skrevet under på meldingen hun delte på Twitter. #KuToo viser til «Kutsu» som betyr sko på japansk og «kutsuu» gir meningen smerte. Den referer også til #MeToo, skriver Kyodo News.

– Første steget fremover

På en pressekonferanse i Tokyo nylig fortalte Ishikiwa at de hadde levert en petisjon til arbeidsdepartementet for å få en lov som kan forby arbeidsgivere kleskode som tvinger kvinner til å bruke høyhælte sko.

– Vi ønsker å få en lov som kan forby arbeidsgivere å pålegge kvinner om å gå med høyhælte sko. Det blir oppfattet som diskriminering og seksuell trakassering, opplyste Ishikiwa etter pressekonferansen. Hun la til at en representant fra regjeringen hadde gitt sympati for kvinnenes forespørsel om å ta grep.

– Dette er første steget fremover, sa Ishikawa på pressekonferansen.

Forbudt å kreve høye hæler

En lignende aksjon ble startet i 2015 da den britiske resepsjonisten Nicola Thorp ble sendt hjem fra kontoret hun jobbet på i London, fordi hun gikk i flate sko. Etter dette innførte britiske myndigheter en lov som slo fast at det er ulovlig å tvinge kvinner til å gå med høyhælte sko på jobb.

I 2017 skrev BBC at delstaten British Columbia i Canada at kvinner som gikk på høyhælte sko ble utsatt for stor risiko for fysisk skade, som følge av å skli eller falle. I tillegg påført mulig skade på føtter, bena og ryggen.

I april skrev VG at flyselskapet Norwegian måtte bruke sminke og sko med hæler på jobb. Norwegian endret reglene etter medieomtalen, skriver NRK.

(nrk.no)