Geir Arve Nyland, redningsmann ved Øvre Romerike Brann og Redning, i aksjon med en tørrdrakt for overflateredning. Foto: Morten Broks)
Geir Arve Nyland, redningsmann ved Øvre Romerike Brann og Redning, i aksjon med en tørrdrakt for overflateredning. (Foto: Hansen Protection)

God overflateberedskap kan redde liv

En betydelig andel norske brann- og redningsetater mangler drakt for bruk ved overflateredning. Det kan bety tap av verdifull tid under redningsaksjoner i vann, og nå etterlyser ekspertene sterkere satsning for å unngå flere dødsfall.

Publisert

– Effektivt overflateberedskap er en smart investering for det offentlige. Antallet druknede i Norge er altfor høyt, sier Lars Fossum. Han er regnet som en av landets fremste eksperter på redning i vann, og er internasjonalt godkjent instruktør i elveredning og overflateredning.

Tørrdrakt

102 personer druknet i Norge i 2015. Fossum får støtte fra brannkonstabel Roy Kvamme ved Øvre Romerike Brann og Redning når han understreker viktigheten av god vannberedskap:

– Det er viktig for vårt mannskap å komme seg fort til selve hendelsene og bistå ved ulykker i vann. Da er en velfungerende tørrdrakt som er enkel å kle på seg en avgjørende faktor for vårt bidrag, forteller Kvamme.

Alternativet til rask og effektiv overflateredning er å vente på en profesjonell dykkertjeneste. Det kan ta lang tid, avhengig av hvor ulykken skjer.

– Minuttene er kostbare i forhold til dette. Og de første minuttene er ekstremt kritiske, sier Kvamme.

Etater mangler utstyr

Han mener det er betenkelig at en stor andel brann- og redningsetater ikke har nødvendig utstyr som blant annet redningsdrakt for overflateoppdrag. Øvre Romerike Brann og Redning har gått til anskaffelse av SAR-drakten SeaSwim Work Suit fra Hansen Protection. Dette er en høyteknologisk SAR-drakt med fokus på funksjonalitet og bevegelsesfrihet for redningsmannskap.

– Vårt mannskap trenger noe som er lett å ta på seg og som fungerer til oppgaver der det står om sekunder. Uten en slik tørrdrakt vil vi ikke være i stand til å bistå slik vi ønsker i mange ulykker, sier Kvamme.

Størst behov på vinteren

Lars Fossum er skeptisk til at et stort antall kommuner i Norge ikke har slike drakter som en del av beredskapen når det rykkes ut til ulykker i vann.

– Erfaringer viser at når drakten holder høy kvalitet, så blir den brukt. Men en undersøkelse jeg gjorde blant landets brann og redningsstasjoner, viste at hver tredje stasjon ikke har slike drakter, sier Fossum.

– Det er skremmende mange, spesielt når vi vet hvor mye vann vi har her i Norge, mener Roy Kvamme.

Kritisk ved lave temperaturer

Sjansen for å redde liv er betydelig større når slike drakter er tilgjengelig. Og det er på vinteren behovet er størst.

– I lave temperaturer er vi helt avhengig av en slik drakt. Å stå på land og se på hendelser i vannet – uten nødvendig kompetanse eller utstyr – er en forferdelig følelse. Alle norske kommuner burde hatt slike drakter, sier brannkonstabel Roy Kvamme.

Powered by Labrador CMS