Du er her

Går for gjenvinning

Ringnes Bryggeri har bestemt seg for å gå over fra ombruksflasker til gjenbruksflasker. Dette er godt nytt for miljøet.
Av Jan Tveita
Publisert 30.11.2012 07:00

Kjell Olav Maldum. (Foto: Norsk Resirk)

– Ringnes sin beslutning om å gå fra ombruksflasker til gjenvinningsflasker er et stort og viktig skritt for miljøet, sier adm. direktør Kjell Olav Maldum i Norsk Resirk. Behovet for lastebiltransport av tomgods kuttes med 80-90 prosent, og volumøkningen i pantesystemet gir grunnlag for å etablere materialgjenvinning og flaskeproduksjon i Norge.


Flere velger gjenvinningsflasker

I tillegg til Ringnes har både Coca-Cola, Mack, Telemark Kildevann, Borg, Grans, Lerum og flere andre bryggerier valgt gjenvinningsflasker. Dermed blir denne flasketypen for brus og vann nærmest enerådende om få år, heter det i en pressemelding fra Norsk Resirk. 


Fra flaske til flaske

Utfasingen av ombruksflasker betyr mer effektiv logistikk og mindre transport, både fordi flaskene komprimeres i automatene - og fordi det ikke blir behov for transport av tomgods mellom bryggeriene. – I tillegg til de miljøvennlige konsekvensene på transportsiden, vil Ringnes’ overgang fra ombruksflasker til gjenvinningsflasker også gi grunnlag for at vi kan etablere både materialgjenvinning og flaskeproduksjon på vårt kommende anlegg på Heia. Det vil si at det norske markedet kan ta ansvar for både innsamling, materialgjenvinning og flaskeproduksjon i Norge, sier Maldum. 


Gjenvinnes hver gang

Forskjellen mellom gjenvinningsflasker og ombruksflasker er at de moderne gjenvinningsflaskene komprimeres i panteautomatene og gjenvinnes til nye flasker hver gang, mens ombruksflaskene transporteres hele, vaskes og brukes flere ganger før de gjenvinnes. Begge har pant. Norge har hatt panteordning for gjenvinningsflasker siden år 2000. Norsk Resirk og Klif regner med at hele 95 prosent av disse flaskene blir samlet inn og gjenvunnet i år. (Pressemelding) 

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"