(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Fem tips for sunne digitale vaner

Sjekker du e-posten ofte? Kikker du på mobilen under viktige møter eller oppdaterer du deg på Facebook i arbeidstida?

Publisert

Da er du ikke alene. Studier viser at vi sjekker mobilen gjennomsnittlig 150 ganger daglig. Å være konstant online, kan innebære stress og ineffektivitet, skriver det svenske nettstedet prevent.se.

– Hjernen er i skapt for å gjøre mange ting samtidig, sier hjerneforsker Katarina Gospic. Derfor deler hun fem råd med oss om hvordan vi kan skaffe oss sunnere digitale vaner.

1. Innfør regler for bruk av teknikk
Studier viser at forstyrrende lyder i åpne kontorlandskap kan redusere effektiviteten med 66 prosent. Det er vanskeligst for hjernen å takle lyder som ikke har en naturlig slutt, for eksempel en samtale. For å kunne arbeide effektivt, kreves en felles policy for bruk av teknikk på arbeidsplassen i arbeidstida. Legg igjen mobilen og helst alt elektronisk utstyr utenfor møterommet. Dersom du du sitter i et kontorlandskap, er det viktig å sette mobilen på lydløs og om mulig gå ut av rommet når du får en oppringning.

2. Planlegg når du er tilgjengelig
Hver gang vi blir avbrutt, tar det opp til 25 minutter å oppnå full konsentrasjon igjen. Det er utmattende for hjernen å være i kontakt med omverdenen hele tida, den trenger pauser. For å unngå stadige avbrudd, kan du innføre faste e-post- og telefontider, for eksempel klokka 8.00, 13.00 og 16.30. Lag også regler for når medarbeiderne forventes å være tilgjengelige utenom arbeidstid.

3. Gjør de riktige tingene til de riktige tidspunktene
Kartlegg energinivået ditt i løpet av en arbeidsdag og sammenlikn det med de arbeidsoppgavene du utfører. Målet er å gjøre de arbeidsoppgavene som krever mest konsentrasjon når energinivået ditt er på topp. Tegn gjerne et diagram med tida på x-aksen og energinivået på y-aksen. Skriv detaljert ned i ei arbeidsbok hva du arbeider med ved ulike tidspunkt på en normal arbeidsdag. Risikoen for å bli forstyrret er størst når konsentrasjonen er lavest. Derfor kan det være en god idé for eksempel å legge et viktig møte på morgenen når du kjenner deg pigg og svare på mindre viktige e-postmeldinger før lunsj når du begynner å bli trøtt og sulten.

4. Apper hjelper deg å arbeide uforstyrret
Under halvparten av oss bruker tjenester som arbeidsgiveren vår stiller til disposisjon for at vi skal kunne arbeide mer effektivt. Et eksempel er appen for mobil viderekobling. Med et enkelt tastetrykk viderekobler den telefonsamtaler til sentralbordet eller en kollega når vi har behov for å jobbe uforstyrret. Eller legge igjen beskjed om at vi ikke er å treffe på telefonen. Det går til og med an via mobilen å styre når vi vil være mulige å nå under et møte. Dette kan utføres allerede når vi melder oss på møtet.

5. Gå offline i ferien
Sett mobilen i flymodus i ferien. Vi må lære oss at vi ikke alltid må være online. Dette kan være en måte å få kontroll over teknikken på. Å holde seg oppdatert på sosiale medier er en like stor påkjenning for hjernen som en stor skål med godterier. Har vi først begynt å spise godterier, er det vanskelig å stoppe, fordi det setter i gang hjernens belønningssystem. Det kreves disiplin å stå imot. Det samme gjelder å gå offline.

(prevent.se)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS