Du er her

Første nummer av HMS-magasinet ute

Det er arbeidsklær og personlig verneutstyr som er tema i dette bladet, der vi også har sett på hvilke materialer som er sikre å bruke i stillas.
Av Jan Tveita
Publisert 20.02.2019 12:21

– Elgskinn som materiale i vernetøy beskytter arbeidere som jobber i ekstremt høye temperaturer, som i smelteverk og støperi, forteller Eivind Hellandsjø i bedriften Industriskinn as. Les om elgskinnets beskyttende egenskaper i HMS-magasinet.

Forby trelemmen

Hvilke materialer er sikre å bruke i stillas? Dette spørsmålet stilte vi oss etter å ha snakket med Robert Haugen på Notodden i forrige nummer av HMS-magasinet. Robert falt tvers gjennom et stillas i 2007 og ble lam fra overkroppen og ned. Trelemmen han hoppet ned på, var full av tørråte på innsiden og knakk tvers av. 

Vi har snakket med utleiefirmaet Ramirent, som har skiftet ut alle sine trelemmer, til sammen seks mil med stillaslemmer. Selskapet gir et klart svar på spørsmålet om materialbruk: Forby all bruk av trelemmer i stillas!

Valgte Miljøfyrtårn

Verneutstyrsleverandøren Tranemo Workwear har valgt å miljøsertifisere seg som Miljøfyrtårn. I HMS-magasinet kan du lese mer om hvorfor Sørum-bedriften valgte denne ordningen.

Halverte sykefraværet

I løpet av fem-seks år har sykefraværet ved Nortura Elverum nærmest blitt halvert. Vinneroppskriften er å være tett på de ansatte, følge dem hyppig opp og legge til rette arbeidet for de som trenger det, opplyser ledelsen ved bedriften. Les mer om dette i bladet.

Har økt sikkerheten

HMS-magasinet besøkte Nav-kontoret på Årnes i Akershus første gang i 2013. Året før hadde kontoret mottatt en alvorlig telefontrussel, og vi ville vite hva kontoret hadde tenkt å gjøre med saken.

I år besøkte vi Nav-kontoret igjen, og vi registrerte store forandringer i sikkerheten til de ansatte. Dette kan du lese mer om i denne utgaven av HMS-magasinet.

Fyldig fagstoff

Også i år kan du finne mye interessant fagstoff om arbeidsmiljø i HMS-magasinet.

Du kan blant annet lese om en fersk dom i Høyesterett, der det slås fast at en sykmelding fra legen din ikke automatisk betyr at du er syk og har rett på sykepenger.

Verneombud i vinden

Gunn-Elin Nikolaisen er verneombud ved Posten i Elverum. Det er ikke alltid at arbeidskollegaene er enig med henne, men hun står som regel på sitt. I ettertid har hun blitt takket av kolleger for dette. Les mer i HMS-magasinet om Gunn-Elins hverdag som verneombud.

God lesning!