Du er her

EUs arbeidsbyrå til Bratislava

EUs medlemsland har valgt Slovakias hovedstad Bratislava som hjem for det nye arbeidsbyrået.
Av Redaksjonen
Publisert 25.06.2019 14:12

Nylig vedtok Rådet, bestående av en minister fra hvert medlemsland, EUs nye arbeidsmarkedsmyndighet ELA. Det skal være oppe og gå fra oktober, melder NTB.

Det skjer etter at Bratislava også vant kampen om å bli vertsby for byrået, med 15 av 28 stemmer i EUs ministerråd. I alt fire byer kjempet om få hovedkontoret.

– Regelverket for EUs arbeidsbyrå har blitt vedtatt på rekordtid, og jeg er sikker på at flyttingen til Bratislava vil skje like raskt. Arbeidsbyrået vil starte opp i Brussel fra oktober fram til det flytter til vertsbyen sin, sier EU-kommisær for arbeidslivet, Marianne Thyssen, i en pressemelding.

Skal håndheve arbeidslivets regler i EU

EUs arbeidsbyrå skal hjelpe EUs medlemsland med håndhevingen av arbeidslivets regler og legge til rette for felles inspeksjoner på tvers av landegrensene. Norge skal i utgangspunktet bli med i den nye myndigheten.

– Fra starten av mitt mandat har jeg gjort fri bevegelse på arbeidsmarkedet til en prioritet. Fri bevegelse fører til vekst, hjelper selskaper til å finne ferdighetene de trenger og gir alle muligheten til å bruke talentene sine på best mulig måte. Men den må reguleres. Dette krever regler som er rettferdige, tydelige og effektivt iverksatt. EUs arbeidsbyrå er kronjuvelen i dette arbeidet. Det vil støtte fri bevegelse og gi EUs medlemsland verktøyene de trenger for å samarbeide mer effektivt og kjempe mot misbruk, sier Thyssen.

Arbeidsbyrået ble først lansert i den årlige talen til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i 2017. I mars i fjor ble forslaget lagt fram og i februar i år kom EU-parlamentet og Rådet til enighet.

Byrået skal være i full drift fra 2024. Ledelsen og arbeidsprogrammet blir offentliggjort 16. oktober.

(NTB)